Afgelopen week stapte ik mijn huis binnen en moest ik achtereenvolgens een skateboard, een stepje, onderstel van onze kinderwagen en een tennisracket aan de kant schuiven voor ik mijn weg kon vervolgen richting de trap. Onze oudste zoon had de middag aangegrepen voor een nerf-gungevecht met de buurjongen en dit wapentuig lag onderop een vormeloze stapel met spullen onder de trap. Er was ooit een plastic bak, maar die heeft het na meerdere bovenhandse worpen met een stuntstep begeven.

Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken! In de keuken brandt ook nog een knipperende lamp en iedere keer als ik de trap op ga, word ik geconfronteerd met drie missende spijlen die onze jongste zoon met militaire precisie uit de leuning heeft gewurmd. Bij het bespreken van mijn handen-uit-de-mouwen-voornemen blijkt  ’s avonds dat mijn geliefde ook nog wel een wensenlijstje heeft. Een lange lijst met wensen, weinig tijd en weinig geld: ik besluit dit op te lossen met het framework dat hier de beste oplossing voor biedt: scrum.

Practice what you preach

Practice what you preach. Daar houden we van bij Epic Agility. Uiteraard zijn we zo overtuigd van de methodes die we bij onze klanten toepassen dat we er ook zelf mee werken in ons bedrijf. En we zelfs, zoals nu, ons persoonlijke leven er een boost mee geven. Ik kies voor scrum voor 2 redenen: tijdsgebondenheid en budgetgebondenheid. Huizen zijn in mijn ervaring net als boten of een schilderij: als je er mee bezig bent, blijkt er altijd meer om te doen. Dingen kunnen altijd nog beter en mooier. Ik hou daarnaast ook graag nog wat tijd over voor mijn vriendin, kinderen en de paar levensdoelen die er zijn: een 3e vreemde taal leren gebeurt niet zomaar.

De komende 6 weken gaan we daarom met scrum aan de slag om dit varkentje te wassen. Gedurende de loop van het project zal ik zoveel mogelijk gebruik maken van de artefacten, rollen en events uit het scrumframework. Geïnteresseerde lezers die nog niet bekend zijn met scrum kunnen zo kennismaken met haar basisconcepten en zijn direct getuige van toepassing in de praktijk.

Eh, scrum?

Nog even de ultrakorte samenvatting: Scrum is een manier van samenwerken voor het ontwikkelen, opleveren en onderhouden van complexe producten. Zoals bijvoorbeeld een huis. De  bedoeling is dat je samenwerkt in een scrum team. Zoals je kan lezen in de scrumguide (http://www.scrumguides.org/docs/scrumguide/v2017/2017-Scrum-Guide-US.pdf) bestaat een scrumteam uit een 3 verschillende rollen: de Product Owner, de Scrum Master en het Development Team.

De Product Owner is zoals het woord eigenlijk al aangeeft degene die verantwoordelijk is, of ‘eigenaar’ is, van het product. Hij of zij heeft een sterke visie over het product en staat in goed contact met alle mensen die iets met product willen of verwachten, de zgn. stakeholders. Zijn of haar belangrijkste taak is om gedurende iedere korte werkcyclus (sprint) datgene uit te (laten) voeren wat op dat moment de meeste waarde oplevert.

De Scrum Master is verantwoordelijk voor gebruiken en promoten van scrum, zoals gedefinieerd in de scrum guide. Hij of zij ziet er op toe dat de events en rollen worden ingevuld zoals ze zijn bedoeld en dat de obstakels (impediments) die optreden tijdens het uitvoeren van het werk opgelost worden. Daarnaast zorgt hij/zij ervoor dat het team zo zelforganiserend en cross-functioneel mogelijk wordt.

Het Development Team is verantwoordelijk voor het creëren van het product. Zij zijn de daadwerkelijke makers ervan en verantwoordelijk voor de kwaliteit. Development Teams, en in bredere zin ook Scrum Teams, zijn zelforganiserend en cross-functioneel. Dit wil zeggen dat ze alle vaardigheden en kennis in huis hebben om zelfstandig te opereren. In de ideale situatie bestaat dit team niet uit minder dan drie of meer dan negen mensen.

Meet the team

  

Het scrumteam zal de komende 6 weken bestaan uit de leden van ons gezin:

Mijn vriendin Janneke zal de rol van Product Owner op zich nemen. Kwestie van wel of geen smaak hebben: ik heb het niet, Janneke gelukkig wel. Ik ervaar ons huis als een erg prettig ingerichte leefomgeving. Wat betreft het maximaliseren van waarde weet ik dus zeker dat het goed komt.

Ik zelf zal de rol van Scrum Master vervullen. Daarnaast ben ik in mijn eentje het gehele Development Team. Dit is minder dan de minimumgrootte van het team (3 personen), maar mijn zoons blijven me aankijken alsof ik van de maan kom als ik vraag of ze willen helpen.

Ze hebben echter wel een andere belangrijke taak als stakeholders. Boven onze kat, een paar incidentele muizen en over een paar weken een pup, zijn zij de belangrijkste gebruikers van het huis. Zo zullen ze (positief) kritisch zijn op bijvoorbeeld de inrichting van een bak met nerf-guns en vinden ze het ook belangrijk dat ik niet te veel tijd kwijt ben met m’n sprints omdat we anders niet naar het zwembad kunnen. Zaak dus om hun wensen goed in kaart te brengen en ze tevreden te houden.

Komende week start ik met sprint 1. Je hoort wel eens dat teams gebruik maken van een sprint 0, waarin ze de tijd nemen om een goede backlog op te bouwen en bijvoorbeeld de sprintmeetings te plannen. Dat vind ik zonde. Het formeren en refinen van de backlog nemen we mee als aparte items en als we daarnaast alvast iets kunnen doen: des te beter! Huh? Backlog? Refinen? Juist, als dit de reactie is die ik bij je oproep, nodig ik je vooral uit om mijn volgende blog te lezen. Naast dat je dan het resultaat zult zien van mijn eerste inspanningen, komen deze termen ook langs met een nadere uitleg. Stay tuned!

Ik wil meer over Scrum leren!Zoek een training

Meer posts?


Heb je met plezier deze post gelezen en je wil verder op de hoogte gehouden worden van waar we bij Epic Agility mee bezig zijn? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!