Benieuwd naar de toegevoegde waarde van Paarden Coaching?

door | jun 14, 2020

Er zijn natuurlijk talloze manieren om je te ontwikkelen als het gaat om persoonlijk leiderschap. Ik kan me voorstellen dat je niet direct denkt aan een sessie met een paard. Ben jij een manager, afdelingshoofd of Product Owner? Dan adviseer ik je om verder te lezen.

 Even voorstellen

Mijn naam is Jona Rens en ik ben al jarenlang werkzaam als Agile Coach. Binnen mijn vakgebied ben ik altijd geïnteresseerd geweest in de onderliggende, niet uitgesproken gedachtes. Deze gedachtes vormen namelijk vaak een belangrijke indicator voor bepaald gedrag. Het is heel makkelijk en ook veel comfortabeler om over koetjes en kalfjes te praten. Maar juist de onderliggende emoties en gevoelens zijn vaak de oorsprong van iemands uitdaging.

In mijn rol als Agile Coach heb ik te maken met een grote diversiteit aan uitdagingen. Het succes van een team of organisatie hangt in grote mate af van een gekozen leiderschapsstijl en hoe daar door het team op wordt gereageerd. Ik vind het super interessant om hierin te ontdekken en te adviseren hoe jij als leider het beste uit jezelf en dus uit je team naar boven haalt. Ik zoek hierbij altijd naar de beste methodes, ook als die niet direct voor de hand liggend zijn: zoals Paarden Coaching.

Mijn vertrouwen in paarden is nog groter geworden toen ik een jaarlang bij de cowboys in de outback van Australië heb doorgebracht. Via het natural horsemanship heb ik kennis gemaakt met een natuurlijke leiderschapsvorm in de omgang met paarden.

Agile Coaching gecombineerd met Paarden Coaching

Bij Agile werken komen er veel uitdagingen voorbij. Zowel op individueel vlak, als op teamniveau. In mijn werk ben ik altijd geïnspireerd door het Systemisch Transitiemanagement. Hierbij wordt er namelijk zowel gekeken naar de bovenstroom als de onderstroom om daadwerkelijk tot blijvende resultaten te komen. De bovenstroom illustreert de praktische kant van de uitdaging om te komen tot verbetering. Denk dan bijvoorbeeld aan het aanleren van nieuwe werkprocessen, nieuwe systemen, andere functieprofielen en het duidelijk invullen van deze functies. In mijn rol als Agile Coach ligt er een enorme focus op deze praktische bovenstroom. Hierdoor kan ik ook vaak snelle resultaten boeken.

Om de situatie echt voor de lange termijn te veranderen, is er ook vaak aandacht voor de onderstroom nodig. Je kunt wel op een andere manier gaan werken (mensen leren gelukkig heel snel), maar de psychologische verandering is daarbij essentieel voor het behoud van succes. En dit strookt precies met mijn eigen interesse: enerzijds het versnellen en verbeteren van werkprocessen, anderzijds het ontdekken en benoemen van de onderliggende emoties. Voor mij is Agile Coaching gecombineerd met Paarden Coaching dan ook een perfecte wereld.

De toegevoegde waarde van een paard

Paarden bestaan natuurlijk al immens lang. Door in een kudde te leven, maken zij kans om te kunnen overleven tegen grote vijanden. En dat die kudde zowel fysiek als mentaal in goede gezondheid verkeerd, is essentieel. Dit heeft ervoor gezorgd dat paarden subliem zijn in bodylanguage. Zij kunnen werkelijk op de millimeter emoties lezen. Vanaf 100 meter kunnen zij aanvoelen wat je intentie, drijfveer of angst is. En dit is precies wat er gebeurt tijdens een coaching sessie met een paard. Het is prachtig om te ervaren.

Het paard vormt een oordeelvrije bril, hij laat je precies ervaren wat het resultaat is van het door jou aangeleerde gedrag. Er is namelijk verschil in gedrag wat jou is aangeleerd en gedrag wat bij je past. Aangeleerd gedrag voelt vaak als je eigen gedrag, je vertoont het immers al zo lang. Maar als dit gedrag niet echt bij jouw persoonlijkheid past, zal het nooit het gewenste resultaat behalen.

Mensen praten graag van de pijn af, ontwijken waar het echt om gaat. Bij een coachingsessie met een paard is dit echt een no-go. Het paard geeft niet toe, totdat jij accepteert waar het om gaat. Een paard spiegelt net zolang totdat jij je gedrag aanpast. Dit klinkt misschien een beetje als “een- ver- van- je- bed-show”, maar het resultaat is verbluffend!

“Een paard is de onbevooroordeelde derde”

Voor wie is paarden coaching geschikt?

Een coaching sessie met paarden is geschikt voor iedereen die te maken heeft met een bepaalde uitdaging. Ik heb me gespecialiseerd in het coachen van mensen met een uitdaging op leiderschapsniveau: CEO’s, teamleiders, managers en bijvoorbeeld product owners. Het coachen met paarden vormt een verdiepingsslag op mijn werk als Agile coach. Hierdoor wordt zowel de bovenstroom als de onderstroom belicht.

Wil jij ook snel en op een oordeelvrije manier jouw leiderschapsrol verbeteren? Neem dan even contact op via: 0681893184 of mail even naar jona@epicagility.nl

Geschreven door

Jona Rens

Jona Rens is Agile Team Coach en trainer met ruim 15 jaar ervaring in de theaterwereld en 5 jaar ervaring in Agile coaching. Beide werelden brengt zij samen in hetgeen dat ze het liefste doet: training geven. Bij Epic Agility werkt Jona hard om officieel Certified Scrum Trainer te worden.