High-performing teams: waarom, hoe en wat voor managers

High-performing teams: waarom, hoe en wat voor managers

door | aug 14, 2024

Een team bestaat volgens meerdere definities uit elke groep mensen die uit meer dan 2 personen bestaat en dat een gedeeld doel nastreeft. Maar niet elk team is even succesvol en dat maakt de vraag los: waarom dan (niet)? Ligt het aan de grootte van het team? Het leiderschap? De vaardigheden of talenten?

Een high-performing team is een dynamisch geheel waar individuele talenten samenkomen om iets groots te bereiken. Maar wat maakt een team echt hoogpresterend? En waarom zou jij als manager of teamleider ernaar moeten streven? Daar gaan we in dit blogartikel dieper op in.

Wat is een high-performing team?

Laten we eerst beginnen met onze definitie van een high-performing team. Want dat bepaalt al de kaders waaraan jullie teams en teamleden idealiter zouden voldoen om op een hoger niveau te komen.Een hoogpresterend team is een groep mensen die samenwerkt om uitzonderlijke resultaten te behalen. Het gaat verder dan alleen maar taken afvinken, het is een team dat:

  • innovatief is: ze komen met nieuwe ideeën en oplossingen.
  • effectief is: ze bereiken hun doelen efficiënt en binnen de gestelde tijd.
  • flexibel is: ze kunnen zich aanpassen aan veranderende omstandigheden.
  • samenwerkt: ze vertrouwen elkaar en werken samen naar een gemeenschappelijk doel.
  • gemotiveerd is: ze zijn gepassioneerd over hun werk en streven naar excellentie.

In essentie is een hoogpresterend team een team dat meer bereikt dan de som van de individuele prestaties van zijn leden. De welbekende 1+1=3.

Waarom jij jullie teams naar high-performance wilt brengen

Hoogpresterende teams zijn de droom van elke manager. En dat is niet voor niets. Deze teams zijn als raketten: ze schieten omhoog en leveren buitengewone resultaten. Ze zijn productiever, innovatiever en bovenal, gelukkiger. En laten we eerlijk zijn, een tevreden team is een productief team.

Als manager speel je een cruciale rol bij het creëren en onderhouden van een hoogpresterend team. Je bent de architect van de teamsuccessen en de katalysator voor groei en ontwikkeling. Bovendien werk jij op een sleutelpositie waar strategie en leiderschap worden doorvertaald naar wat jullie teams straks opleveren voor de business. High-performing teams helpen jou als manager om die doorvertaling gemakkelijker te maken en een voorbeeld te stellen voor de rest van jullie organisatie.

Dus hoe zorg je ervoor dat jullie teams van een gewone groep collega’s verandert in een echte krachtpatser? Dan kan het handig zijn om eerst te kijken naar waarom je dat nu nog niet bent.

De valkuilen waarom sommige teams niet lijken te vliegen

Voordat we gaan kijken naar wat een team tot een hoogpresterend team maakt, is het belangrijk om te weten waar het vaak misgaat. Veel teams blijven steken in middelmaat. Waarom?

  • Gebrek aan duidelijke doelen: Als je niet weet waar je naartoe gaat, is het lastig om daar te komen. Een gedeeld doel geeft richting en motiveert teamleden.
  • Slechte communicatie: Misverstanden, geroddel en een gebrek aan openheid zijn teamkillers. Effectieve communicatie zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde golflengte zit.
  • Onvoldoende samenwerking: Als teamleden niet samenwerken, wordt het moeilijk om gezamenlijke doelen te bereiken. Samenwerking vereist vertrouwen, respect en een gezamenlijke visie.
  • Gebrek aan vertrouwen: Een sfeer van wantrouwen is giftig voor een team. Vertrouwen wordt opgebouwd door openheid, eerlijkheid en het nakomen van afspraken.
  • Te weinig autonomie: Mensen willen verantwoordelijkheid en vrijheid om hun werk te doen. Micromanagement ondermijnt de motivatie en creativiteit van teamleden.
  • Ontbreken van feedbackcultuur: Zonder feedback kunnen teamleden niet groeien en verbeteren. Een open feedbackcultuur stimuleert persoonlijke ontwikkeling.

Herken je één of meer van deze valkuilen? Dan kwalificeren jullie teams als ‘performing’ teams. Om daar high-performing van te maken, moeten jullie het roer omgooien om de teamprestaties te kunnen verbeteren.

De succesfactoren van high-performing teams

Wat maakt een team nou echt hoogpresterend? Het zijn niet alleen de individuele kwaliteiten van de teamleden, maar ook de manier waarop ze samenwerken.

Volg de leider, de leider, de leider

In high-performing teams draagt iedereen bij als een leider. Dit betekent niet dat iedereen altijd de leiding heeft, maar wel dat elk lid leiderschapskwaliteiten kan tonen wanneer nodig. Iedereen draagt bij aan het succes van het team, neemt initiatief en is verantwoordelijk voor het resultaat. En je raadt het al: dit soort leiderschap is informeel, en is dus niet per se geformaliseerd.

Een cultuur waarin je de schouders eronder zet

Fouten maken is menselijk. In een sterk team leer je van fouten, in plaats van elkaar de schuld te geven. Er wordt gezocht naar oplossingen en er wordt gezamenlijk verantwoordelijkheid genomen. Deze benadering is goed voor een positieve en proactieve werksfeer.

Vergaderingen dienen als druk op de ketel

Tijdverspilling in vergaderingen? Niet bij deze teams. Elke bijeenkomst is gericht, met duidelijke agenda’s en gericht op resultaten. Vooraf doen de teamleden hun huiswerk, zodat de tijd samen zo goed mogelijk wordt ingezet om gedeelde inzichten te gebruiken voor feedback en verbeteringen.

Vertrouw op het proces, of verbeter het

Hoogpresterende teams werken volgens duidelijke processen. Zo borgen ze niet alleen snelheid, maar ook kwaliteit. Door processen te standaardiseren en te optimaliseren kunnen teams efficiënter en beter werken. Overigens betekent dat ook dat ze processen aanpassen en verfijnen om de snelheid erin te kunnen houden.

Dus, hoe help je jullie teams dan naar high-performance?

Het bouwen van een hoogpresterend team is geen einddoel, maar een reis die ertoe moet bijdragen dat jouw teamleden op hun best presteren en de organisatie hun doelen kan bereiken. Als manager speel jij daarin een cruciale rol, door je mensen op te leiden en te ontwikkelen en zelf het goede voorbeeld te geven.

Is dat alles? Nee, er zijn verschillende aandachtsgebieden waar jullie teams aandacht aan kunnen besteden en daar veel baat bij kunnen hebben. Welke het meeste succes opleveren, dat hangt af van de volwassenheid van jullie teams en de valkuilen waar de teams mee te maken hebben. In onze ervaring zien we de meeste groei op deze gebieden.

Teamcoaching

Een goede coach kan een wereld van verschil maken. Hij of zij helpt het team te ontwikkelen, conflicten op te lossen en de teamdynamiek te verbeteren. Afhankelijk van je teamsamenstelling en de manier van werken kan dat een scrum master, een flowmaster of een agile coach zijn.

Soft skills

Communicatie, empathie, conflictmanagement en probleemoplossend vermogen zijn onmisbaar voor een topteam. Door deze vaardigheden actief te trainen en ontwikkelen, leren jullie teams om op een veilige manier te delen wat er dwars zit.

Effectieve communicatie

Zorg voor open en transparante communicatie. Luister naar je teamleden, geef duidelijke feedback en stimuleer een cultuur van openheid. Dit kun je in teamverband doen, maar verlies je introverte collega’s niet uit het oog die meer profijt hebben bij individuele begeleiding.

Persoonlijke ontwikkeling

Investeer in de persoonlijke ontwikkeling van je teamleden. Bied trainingen en workshops aan die aansluiten bij de behoeften van het team en hun doelen, zowel op de teamdynamiek als de harde vaardigheden.

Erkenning en waardering

Herken, erken en waardeer de prestaties van je teamleden. Een positieve werksfeer motiveert en stimuleert. Met eenvoudigweg een compliment geven kom je al een heel eind, maar we hebben naast de complimentenregen ook wel eens ‘de minst vervelende collega van de dag’ als award voorbij zien komen. Het hangt natuurlijk ook af van je teamcultuur ;).

Elke dag een beetje beter

Wat je aandacht geeft, bloeit. High-performing teams zijn veel meer een haalbare realiteit dan de meeste mensen denken. Door te investeren in je team, creëer je niet alleen een succesvolle afdeling, maar ook een plek waar mensen graag werken.

Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag met het bouwen van jouw hoogpresterende team. Het is een investering die zichzelf dubbel en dwars terugverdient.

Geschreven door

Epic Agility