Als ik mijn collega’s vertel dat ik aan legpuzzelen doe, beginnen zij acuut te gapen. Saai, saaier, saaist, toch?
De aanvullende informatie dat ik aan de finale van het NK legpuzzelen meedeed, wekt al iets meer interesse. Bestaat dat dan? Jazeker! En er wordt op hoog niveau gepresteerd!
De aanvulling dat ik Scrum toepas om met mijn team steeds beter te worden, zet de collega’s pas echt op scherp. Scrummen, in een niet zakelijke context? Hoe zit dat dan? Daar vertel ik hier graag iets meer over.
Eerst even: wat is dat eigenlijk, het NK Legpuzzelen?
Het NK Puzzelen is een snel groeiend fenomeen. Het begon ca. 13 jaar geleden kleinschalig in Roelofarendsveen. Het is inmiddels uitgegroeid tot een serieus landelijk kampioenschap. Er zijn 12 voorrondes op verschillende plaatsen in het land en er doen ruim 600 teams mee. Mijn familieteam doet niet alleen voor de gezelligheid mee. Het is een wedstrijd en dat moet je serieus nemen, vinden wij. Wij willen ons continu verbeteren als team, net als zelforganiserende teams in een zakelijke context. Daarom kozen wij er bewust voor Scrum toe te passen. En met resultaat, want wij haalden de finale.
[impressie van de finale van de editie 2018-2019]
Teams van vier personen leggen zo snel mogelijk een puzzel van 1000 stukjes in elkaar. Dat zijn de alom bekende puzzels vanuit de studio Jan van Haasteren. In de finale strijden de zestig snelste teams uit de voorrondes om de titel. In de voorrondes wordt gepuzzeld met bestaande puzzels. Voor de finale wordt speciaal een gloednieuwe puzzel vervaardigd.
Van puzzelfamilie naar High Performing Team – Puzzelmachine; Trainen – experimenteren – verbeteren
Mijn dochter opperde het idee. De animo was direct groot. Er waren zelfs meer dan vier kandidaten, dus waren wij gedwongen streng te selecteren op kwaliteit. In groepstrainingen werd duidelijk wie het snelst zijn.
De eerste keer dat wij deelnamen hadden wij natuurlijk nog geen idee van ons niveau, maar wij stelden ons ten doel tenminste de finale te halen. Wij trainden 10 zondagen. Daarbij pasten wij Scrum toe. Iedere training beschouwden wij als een Sprint met alle bijbehorende events. In de Sprint Planning bespraken wij ons Sprint Doel. We kozen een hypothese voor een aanpak waarmee wij denken sneller te worden (we legden bijvoorbeeld de puzzel een keer diagonaal op tafel, wij wisselden eerder van positie, we sorteerden langer – of korter – alles uit). Wij beschouwden de training zelf als een experiment waarmee we hypotheses kunnen verwerpen, of accepteren. We klokten hoe lang we bezig waren en maten dus feitelijk onze prestaties om die te kunnen vergelijken met wat andere teams doen. In een Sprint Review evalueerden wij onze resultaten en in een Retrospective bedachten wij een nieuw experiment voor de volgende training.
De wedstrijden
In de voorronde in Ruinen in 2018 verdienden wij onze toegang tot de finale. Lastig zat, want het niveau is hoog. Je maakt kans als je een puzzel ongeveer in een uur kunt afronden. Dan moet het team iedere 3,6 seconde een stukje plaatsen! Probeer het eens!
De link met zelforganiserende teams
Ons team:
- heeft geen leider. Ieder teamlid heeft gelijke inbreng;
- heeft rituelen en gedeelde cultuurwaarden (Values!): appelgebak voor iedere training, respectvol met elkaar omgaan, want ieder doet zijn best;
- doet aan feedback: alles kan gezegd worden, omdat we erop kunnen vertrouwen dat het opbouwend is bedoeld, ieder kan met kritiek omgaan;
- past Lean uitgangspunten toe om steeds efficiënter en effectiever te puzzelen; wij minimaliseren bijvoorbeeld transporttijd. Zolang wij bezig zijn zucht en klaagt niemand van ons, omdat dat geen waarde genereert;
- waardeert diversiteit en specialismen: een van ons is briljant met lucht en bomen en wij nutten haar talent volledig uit;
- heeft plezier in wat we doen!
Mijn conclusie
Scrum is als framework prima geschikt, ook voor non-ICT contexten. Ons helpt het in ieder geval bij onze aspiraties om steeds sneller te puzzelen!
Ben je ook nieuwsgierig naar mogelijkheden om Scrum of de inzichten van High Performing Teams toe te passen in jouw context, ook al lijkt die verbinding op het eerste gezicht minder voor de hand te liggen? Neem dan gerust contact met mij op.
Rob Paeper – Epic Agility