Hybride werken voor (Scrum) Teams – Net effe anders

door | feb 12, 2021

Het nieuwe normaal

Na maandenlang op een scherm naar onze collega’s te hebben getuurd, krijgen we langzaam zicht op het moment dat we weer naar kantoor kunnen gaan. We snakken met z’n allen naar echt contact en weer eens een andere omgeving. 

Toch willen we de voordelen van thuiswerken niet verliezen. Zoals de rust en concentratie die het met zich mee brengt. En de tijd die je wint door niet elke dag in de file te staan en naar kantoor heen en weer te rijden.

Dus wat wordt het nieuwe normaal? Hoe haal je het beste uit beide werelden?  

Door hybride te werken!

Kansen van Hybride werken

Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid na corona graag een paar dagen per week naar kantoor zou gaan. Om collega’s weer in het echt te zien en om beter samen te werken. En om weer eens in een andere omgeving te zijn. Maar we willen ook van de voordelen van thuiswerken blijven genieten en onze tijd flexibel in kunnen delen. En dat kan met hybride werken, waarbij je gedeeltelijk op kantoor en gedeeltelijk op andere plekken, zoals thuis kunt werken.

Hybride werken – waarbij je gedeeltelijk op kantoor en gedeeltelijk op andere plekken, zoals thuis kunt werken.

Wat levert hybride werk op voor jouw team?

Vul je hybride werken samen goed in, dan kun je daar meerdere vruchten van plukken.

Dit zijn een paar van de voordelen die je met je team kunt behalen:

  • Mensen ervaren meer werkplezier, als ze zelf mogen bepalen waar ze werken. Dit levert een betere werk/privé balans en mensen waarderen de autonomie die ze krijgen.
  • Uit een onderzoek van Stanford blijkt dat je team maar liefst 20% productiever wordt.
  • Medewerkers hebben minder stress, omdat ze minder tijd kwijt zijn aan reizen en meer grip hebben op hun agenda. 
  • Het draagt bij aan de duurzaamheid en een schonere lucht, omdat er minder gereisd wordt.

Waar je werkt hangt af van wat je doet

Het kantoor wordt een ontmoetingsplaats. Hier kom je naartoe voor sociale ontmoetingen en speciale events met het team. Dit is de plek voor een spontaan praatje in de wandelgang of bij het koffie apparaat. Kantoor is een locatie waar je naartoe gaat om samen te lunchen of een brainstormsessie houdt. Wil je je concentreren en in rust werken? Dan kun je dat prima thuis doen. Of je gaat eens bij je klant zitten om direct feedback op te halen over jouw product. Waar je gaat zitten (of wandelen), hangt af wat je doet. Je kiest de plek die het beste past bij de activiteit. Dit wordt ook wel activiteitgericht werken genoemd.

Hybride werken scrum teams

“Ontmoeten doe je op kantoor, werken doe je maar ergens anders.”

Voorkom dat je op eilandjes werkt. Geef samen hybride werken vorm.

(Scrum) Teams vragen zich af, hoe doen we dat dan? Hoe kunnen we nog steeds super productief en een hecht team zijn, als de helft op kantoor zit en de rest ergens anders? 

Dit is een belangrijke vraag om samen bij stil te staan. Doe je niks, dan loop je het risico langs elkaar heen te werken, een verwaterd team en geïsoleerde collega’s. De afstand tot elkaar wordt groter en de synergie is ver te zoeken.

Voor teams betekent dit dat ze heel bewust met elkaar afspraken moeten maken over hoe ze willen samenwerken. Wanneer is het nodig dat je echt samen bent? Welke ontmoetingen kunnen ook op afstand bijgewoond worden? Hoe houd je goed contact met elkaar en hoe blijf je elkaar vinden als de helft van het team niet op kantoor is? 

Ga hierover het gesprek met elkaar aan en geef zo vorm aan jullie nieuwe manier van samenwerken.

In onze volgende blogs nemen we je graag met concrete voorbeelden verder mee in de wereld van het hybride werken.

Kan je niet wachten en wil je vast een stap maken om een high performing team te worden? Doe dan de high performing teams kickstart workshop. Deze workshop geven we ook online. 

Geschreven door

Saskia Langenberg