Liberating Structures – Appreciative Interviews – Positive Gossip

door | sep 8, 2020

In de Agile Coach Opleiding die wij vanuit Epic Agility aanbieden spelen Liberating Structures een prominente rol. De werkvormen uit die suite pas ik met groot enthousiasme toe en wat mij enthousiast maakt deel ik graag met vakgenoten en cursisten.

Wat maakt dat ik zo vrolijk word als ik Liberating Structures inzet? Nou, zeker omdat ze bijna een garantie zijn op hoge betrokkenheid van de deelnemers. We weten dat het erg belangrijk is: mensen en interactie boven…, juist! Dus zet dan alsjeblieft iets in dat die kans op interactie groot maakt.

Daarnaast is er een prettig grote variëteit in Structures. Voor iedere gelegenheid is er wel een passende werkvorm of een string van werkvormen te creëren.

Maar bovenal: ze werken! Het zijn echte good practices. Door jarenlang gebruik zijn ze geëvolueerd tot bewezen goede hulpmiddelen.

Een leuke bijkomstigheid is dat ik als facilitator ook regelmatig tot nieuwe inzichten kom, zoals laatst tijdens een training waarbij ik liet werken met Appreciative Interviews.

“Deze werkvorm ken ik. Maar dit is toch Positive Gossip?”

“Misschien ook wel. Maar ik noem wat we nu gaan doen Appreciative Interviews.”

Dit soort dialogen tijdens een training zijn voor mij altijd een kans om te verdiepen. Bij diepere beschouwing blijken die twee werkvormen van elkaar te verschillen. Bij Appreciative Interviews deelt een team positieve ervaringen om op zoek te gaan naar grondoorzaken voor succes. Als die bekend zijn kun je daarop voortbouwen en vaker succes behalen.

Positive Gossip is nog in ontwikkeling. Er moet nog meer mee geëxperimenteerd worden voor de werkvorm als Liberating Structure “volwassen” is. Maar het is ook nu al een krachtige werkvorm en ik blijk die ook al met veel plezier toe te passen als ijsbreker in de opstartfase van trainingen. Alleen kende ik de werkvorm nog niet onder deze naam. Weer wat geleerd!

Wie heeft ook ervaringen als deze? Dat je een werkvorm inzet en dat er zich een deur opent naar een uitbreiding van je gereedschapskist?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Rob Paeper

rob@epicagility.nl

Geschreven door

Bastiaan Smeenk

Een full-stack marketeer met een creatieve mindset en een doorzetters mentaliteit. Bastiaan heeft veel ervaring met digital marketing, growth hacking, branding, reclame en sociale media. Hij streeft altijd naar groei door gegevens te analyseren om de resultaten te verbeteren met behulp van de meest relevante marketingtools en -technieken.