Hoe werk je succesvol samen in een multicultureel team?
Agile Coach en Scrum Master Patrick den Rooijen is geboren in Amsterdam, getogen in een dorp en zijn moedertaal is Nederlands. Zijn culturele achtergrond? Vanuit huis heeft hij normen meegekregen om mensen netjes te groeten, voorzichtig met spullen om te gaan en mensen proberen helpen. De waarden die hij meekreeg, zijn: geduldig en vriendelijk zijn en respect tonen naar anderen.
Wat dat ertoe doet? Om samen te werken in een multicultureel team, is het essentieel om je bewust te zijn van elkaars achtergrond en onderlinge verschillen. Patrick: “Na 15 jaar met multiculturele teams gewerkt te hebben, kan ik zeggen dat ik snel kan schakelen in aanpak en communicatie bij teams met verschillende culturen. Om succesvol te zijn in een omgeving met verschillende culturen, moet je je best doen om al je collega’s op hun gemak te stellen.” Patrick deelt hoe je om kunt gaan met multiculturele diversiteit binnen een team, of je nu in hetzelfde kantoor of op afstand samenwerkt.
1. Overwin taalbarrières
Een multicultureel team is een team waarvan de leden afkomstig zijn uit verschillende landen en culturen. Deze mensen spreken vaak ook verschillende talen. Hoe los je eventuele taalobstakels op?
Als elk teamlid een andere taal spreekt, wil je een gemeenschappelijke taal vinden waar iedereen zich prettig bij voelt. Wees je bewust van elkaars achtergrond; het gaat niet om een taal perfect beheersen, maar om het communiceren van een boodschap.
Moedig leden van het team aan om een paar sleutelzinnen (of zinsdelen) in elke taal te leren. Niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Wie weet wanneer je in de toekomst karma-punten kunt scoren met je beste Portugese ‘wil je suiker in je koffie?’
Schroom je niet om aan iemand te vragen zich te herhalen, vooral niet als ze op afstand werken. Zware accenten horen soms bij een multiculturele team. De spreker heeft echt liever dat je het goed begrijpt, dan wanneer je doet alsof.
Als sommigen niet comfortabel zijn in het gebruik van een taal, gebruik deze dan niet op de werkplek. Zo sluit je niemand buiten.
2. Sta open voor nieuwe culturen
De mening van een ander is een kans om je horizon te verbreden en je leven te verrijken.
Wees geïnteresseerd in nieuwe ideeën, mensen en levenswijzen. Viert je collega een feestdag waar je bijna tot niets van kent? Google de passende wensen (selamat hari merdeka!) en vraag bijvoorbeeld naar fijne (jeugd)herinneringen rondom die feestdag.
3. Modelleer het juiste gedrag
Respecteer en omarm diversiteit. Diversiteit brengt nieuwe ideeën naar de werkvloer en is dus goed voor het team. Negeer de verschillen niet, maar benoem ze en benoem ze ook als opportuniteit om van te leren.
4. Bewustzijn
Om een gezonde werkomgeving te creëren, vier ik graag culturele verschillen binnen een team. Zo leert iedereen de gewoontes en manieren van hun (nieuwe) collega’s kennen en daar rekening mee kan houden. Hoewel de taal van je collega leren een heel goed begin is om een band op te bouwen, is het leren koken van een nieuw gerecht ook niet verkeerd. Wellicht heeft je collega nog een familierecept, inclusief persoonlijke anecdote?
5. Vermijd stereotypes
De laatste tip die ik wil meegeven is het vermijden van stereotypen. Leer je team kennen en neem een persoonlijk moment met iedereen. Mensen over een culturele kam scheren kan heel kwetsend zijn. Help en attendeer andere collega’s om dit ook te doen. We willen uiteindelijk allemaal graag gewoon gezien worden als mens.
Allemaal eerst mens
En dat is ook waar het uiteindelijk om gaat: elkaar echt zien, als mens en als collega. Waar je vandaan komt, welke taal je spreekt of wat je religie is, is geen opsomming van wie jij als mens bent. Door je bewust te zijn van elkaars culturele achtergrond én door elkaar op persoonlijk professioneel vlak te leren kennen, zorgt dat je optimaal kunt communiceren, samenwerken en de onderlinge verschillen kunt inzetten binnen het team.
Elke dag een beetje beter
Zijn jullie toe aan meer vastigheid als team? Plan eens een teamsessie om het Team Canvas Template in te vullen. Met dit visuele model brengen jullie als team de purpose en jullie gedeelde waarden in kaart en spreken jullie af hoe jullie samen te werk gaan.