Scaled Agile Framework (SAFe®️): het meest bekende Agile opschaalmodel.

door | jan 13, 2021

Interview Jasper Sonnevelt

Het Scaled Agile Framework (SAFe®️) bestaat al bijna tien jaar, desondanks neemt de populariteit van een van de meest veelomvattende Agile frameworks sinds 2020 in Nederland toe. Wat heeft ervoor gezorgd dat Nederlandse bedrijven opeens massaal met het framework zijn gaan werken? We vroegen het onze nieuwste trainer Jasper Sonnevelt, die al jaren op internationaal niveau met SAFe®️ werkt.

Jasper, kun je voor degenen die er nog niet mee bekend zijn in het kort toelichten wat SAFe®️ precies is?

SAFe®️ is een framework, oftewel een verzameling van uiteenlopende methoden, principes en benaderingen voor de problemen die organisaties ervaren in hun proces om meer Agile te worden.

Maar is dat niet precies wat Scrum doet?

Ik snap dat je dit denkt, maar SAFe®️ is juist bedacht omdat de bedenker, Dean Leffingwell, van mening was dat Scrum, een zeer populair onderdeel van het Agile gedachtegoed, beperkingen met zich meebracht. Beperkingen die vooral van toepassing waren op grotere organisaties. Waar Scrum zich primair richt op het teamproces, gaat het SAFe®️-framework in op de rollen, teams, activiteiten en artefacten die organisaties nodig hebben bij het opschalen van het Agile concept naar programma- en portfolioniveau.

SAFe®️ is al in 2011 gepubliceerd, maar het lijkt wel of Nederlandse bedrijven pas dit jaar het framework hebben ontdekt. Wat heeft iedereen opeens wakker geschud?

Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de nieuwe versie, 5.0, die begin 2020 is uitgebracht. In mijn optiek is deze versie het ultieme bewijs dat SAFe®️ een model is dat evolueert. Dit in tegenstelling tot andere modellen. Toen ik een aantal jaar geleden als consultant met SAFe®️ begon te werken was net versie 3.0 uitgebracht. Deze was perfect voor mijn Amerikaanse en Canadese klanten die met een hiërarchisch besturingsmodel werkten. Maar die hiërarchische stijl zorgde er wel voor dat SAFe®️ niet geschikt was voor het Nederlandse bedrijfsleven. In versie 5.0 zie je die hiërarchie veel minder terug en helpt het framework bedrijven juist los te komen van hun bureaucratische processen.

Ik was in de veronderstelling dat SAFe®️ vooral geschikt is voor grote bedrijven. In dat soort organisaties ontkom je toch niet aan hiërarchie?

Het klopt dat SAFe®️ met name bedoeld is voor grote organisaties, maar het kan wel degelijk al worden gebruikt vanaf 50 medewerkers. Het SAFe®️-framework is vooral interessant voor grote organisaties waar grote groepen medewerkers samenwerken aan complexe projecten in veranderlijke omgevingen. Bij dit type bedrijven is een structuur nodig die dynamisch omgaat met kansen, problemen en mogelijkheden. SAFe®️ biedt deze kaders en leert bedrijven hoe ze op basis van Agile en Lean principes wendbaarder worden en sneller echte waarde kunnen leveren.

Zijn er niet al genoeg frameworks die claimen bedrijven wendbaarder te maken?

Absoluut, zelf werk ik bijvoorbeeld ook al jaren met Scrum of Scrums, Large Scale Scrum en Nexus. Maar het voordeel van SAFe®️ is dat het niet alleen Agile principes en praktijken hanteert, maar ook bijvoorbeeld Lean, DevOps en Design Thinking. Het is de combinatie van projectmanagement, productontwikkeling en softwareontwikkeling in één framework dat SAFe®️ zo populair maakt. En wat natuurlijk ook meehelpt is het feit dat SAFe®️ geen framework is dat je als organisatie meteen helemaal moet implementeren, je kunt bijvoorbeeld ook enkel het onderdeel portfoliomanagement oppakken. 

Volgens het toonaangevende State of Agile Report is SAFe®️ wereldwijd verreweg het meest gebruikte Scaled Agile Framework. Nederland gaat eigenlijk nu pas echt beginnen, wat kunnen we verwachten?

Dat we straks eindelijk ook in Nederland binnen alle lagen van de organisatie Agile gaan werken. Dit in tegenstelling tot de huidige situatie, waarin bijna alle teams Agile werken, maar het management nog de oude stijl hanteert. Deze ‘laag’ is niet Agile opgeleid of getraind en hier gaat het dan ook vaak mis. Maar gelukkig kunnen ze daar nu SAFe®️ voor gebruiken, dat is immers speciaal gebouwd om het gat tussen uitvoering en management te dichten om zo uiteindelijk de hele organisatie Agile aan te sturen.

Waar kunnen mensen en organisaties terecht als ze een SAFe®️-training willen volgen?

Bij Epic Agility natuurlijk. Daar geef ik sinds kort diverse Scaled Agile Framework V5.0®-trainingen. Bijvoorbeeld de Leading SAFe 5.0® en de SAFe 5.0® Lean Portfolio Management-training. Bij Leading SAFe 5.0®️ leer ik de deelnemers in twee dagen alles wat nodig is om een Lean-Agile transformatie te leiden. En bij de SAFe 5.0® Lean Portfolio Management-training zorg ik ervoor dat de deelnemers in drie dagen alles leren wat nodig is om een Lean Portfolio Management (LPM) te implementeren, en dat inclusief de onderliggende principes van Lean en Agile denken.

Wil je meer weten? Stuur mij dan gerust een berichtje, ik vertel je er met plezier alles over!

Geschreven door

Ruben Brinkman