Karakteristiek, of toch niet
Normaal gesproken is hij dus niet het type voor stoute schoenen, maar spijt hebben staat Bjorn ook niet. “Nooit doen, spijt hebben,” zegt hij. “Zie je fouten als learning. Dan is een fout dus ook eigenlijk nooit echt fout, want je hebt er iets van geleerd.” Zo leerde hij zelf dat, hoewel hij graag de cijfers in acht neemt, hij liever naar iets tastbaarders zoekt binnen processen. Voor Bjorn betekent dat ‘gewoon’ veel met mensen bezig zijn. Dat deed hij altijd al, maar nu is het zijn volledige focus. “Dit past helemaal bij me.”
Dat met mensen bezig zijn, zit in de aard van dit beestje. Bjorn komt uit een groot gezin, is een rasechte familieman en alle vol-huis-gezelligheid vooroordelen over zijn Indo-roots kloppen helemaal. Al is er ook een atypische kant, zegt hij: “Het zit in mijn cultuur om niet te klagen maar te dienen, en dat brak me op.” Hij leerde om zich uit te spreken, en zelfs om conflict aan te gaan. “Even knallen kan ook goed zijn, anders loop je compleet vast. Conflict kan mooie dingen opleveren, maar als je je niet uitspreekt, kun je nooit elkaars standpunt leren begrijpen. Bovendien kun je alleen echt van je misstappen leren wanneer je er open over durft te zijn.”
Verlossende vlieg op de muur
Open communicatie vormt dan ook de basis van Bjorn zijn professionele aanpak, en is zijn startpunt om een team sterker te maken. “Pas als er onderling vertrouwen is, kun je samen stappen zetten.” Al is hij zich ervan bewust dat mensen niet altijd meteen het achterste van hun tong laten zien wanneer er een nieuw en extern iemand een team binnenstapt. “Als Scrum Master is het mijn taak om te observeren, terug te kaatsen, de angel ergens uit te halen en om nooit te oordelen. Ik ben er om vragen te blijven stellen, vanaf de zijlijn. Ik ben niet de verlosser, laat mij eerst maar vlieg op de muur spelen.”
Al heeft Bjorn nooit heel lang nodig om van vlieg op de muur naar vis in het water te transformeren. Hij kan in rap tempo levelen met een nieuw team, tot de kern komen en vertrouwen geven. Want hoewel hij van nature best kritisch is, zeker over zichzelf, is hij naar anderen toe veel milder geworden. “Ik heb geleerd om te pauzeren. Iets dat ik mijn kinderen ook probeer mee te geven is om je niet meteen uit te spreken. Je kunt een bepaald beeld hebben, maar soms blijkt er veel meer achter te zitten.” De loyale familieman ziet zijn teams eigenlijk ook als families, waar hij zich volledig aan geeft. “Dat is de mooiste manier om te blijven leren: met een open vizier, een stukje kwetsbaarheid en door zelf ook feedback te durven ontvangen. Ik geef mijn teams mijn volledige vertrouwen, en ontvang dat dan ook van hen. Je kunt altijd wel iets leren als je je openstelt. En dat geef ik graag mee in alles wat ik doe.”