Door te doen dus, zo leert en leeft Jeremy. “Ik heb geen schroom,” lacht hij. “Ik vind het niet erg om onderuit te gaan, daar leer je alleen maar van. In mijn ervaring kost ergens over nadenken vaak meer energie dan het gewoon proberen. De kennis haal ik onderweg wel op.” Beseffend dat dat niet voor iedereen is weggelegd, maakt dat Jeremy voorzichtiger is op werkgebied. “Je kunt mensen een duwtje geven, maar het is aan hen zelf om aan te voelen of ze stappen durven zetten. Ik stimuleer, kijk mee, moedig aan en begeleid, maar zal niemand forceren.”
De zakelijke keuken
Hoe zijn werkwijze er dan in de praktijk wel uitziet? Jeremy komt uit de Agile keuken – letterlijk, in zijn geval. Hij had een eigen kookschool maar miste een extra laag, dus besloot hij zijn kookworkshops te combineren met Lean principes. “Recepten lezen kan iedereen. Door zakelijke doelstellingen te koppelen aan de kookworkshops, werd men echt uitgedaagd.”
Koken en Scrum zijn eigenlijk een logische combinatie, volgens Jeremy. “Professionele keukens zijn al honderden jaren Lean, de manier van samenwerken heeft veel raakvlakken met andere teams.” Een chefkok is de Product Owner, die zich bezig houdt met het eindresultaat naar wens van de klant. De keukengarde bestaat uit specialisten, die elk hun eigen ding doen om die visie te vervullen. De sous-chef is de Scrum Master, die waarneemt en kwaliteit bewaakt. En scrummen gebeurt in beide teams: actief en procesmatig, met duidelijke verwachtingen van elkaar, een product ontwikkelen. “Een kookworkshop is dus eigenlijk een manier van productontwikkeling. Lekker eten maken is iets waar je echt procesmatig regie over kunt nemen. Je bent verantwoordelijk voor het eindresultaat, en ik merkte dat mensen echt verbaasd waren over wat ze konden.”
Spectrum van processen
Dat Jeremy analytisch en procesgericht is, zal niemand verbazen. Hoe zit een team of een proces in elkaar, wat zijn de ingrediënten? “Ik hoor vaak dat ik goed overzicht heb van wat er moet gebeuren, en dat ook helder maar luchtig kan vertellen.” En dat is de andere kant van zijn werkwijze. Voor Jeremy zijn analytische processen niet los te schroeven van menselijke processen. “Het zijn niet twee kanten van een spectrum. Mensen zijn onderdeel van processen, dus alleen als het een geheel wordt en je mensen onderdeel maakt van een proces, kom je tot je eindresultaat.”
Doordat zijn aanpak mensgericht én analytisch is, kan hij teams begeleiden aan hand van een kookworkshop, een Scrum aanpak, met Kanban of… Het maakt eigenlijk niet uit, als de werkvloer maar bestaat uit steeds blijere mensen en dus steeds betere producten. “Mensen hebben het druk zat, dus laten we stress wegnemen of ondervangen. Daarom doe ik dit werk, in plaats van dat ik in een professionele keuken sta. Hun team commitment is bijna ongeëvenaard, want de de top-horecawereld is vaak leven om te werken, dat is niet per se aan de orde in de bedrijfswereld. Ik wil teams daarom net zo efficiënt maar minder hard leren werken.”