Jona Rens

Agile Team Coach en Trainer

Agile is not enough if you don't know where you are going

Jona komt uit de theaterwereld, waar in multidisciplinaire teams kort cyclisch gewerkt wordt en verbeteren op basis van feedback loops centraal staat. Met haar handelende mentaliteit maakt ze nu het verschil in onze Agile en Scrum trainingen.

Jona Rens | Agile Team Coach en Trainer bij Epic Agility

Agile en theater

Sinds 2005 werkt Jona als Agile Coach in het theater aan toneel- en musicalproducties. De theaterwereld is een zeer inspirerende omgeving als het gaat om Agile werken. In het creatieproces wordt namelijk letterlijk alles getest, voordat er tijd en geld wordt geïnvesteerd in het eindproduct. Pas als uit de feedback blijkt dat de gekozen richting juist is, worden de uiteindelijke kostuums en decors gemaakt. En vervolgens wordt er getoast op de première met bubbels. Het vieren van succes is een belangrijk onderdeel voor een goede teamspirit. Misschien had het eindresultaat beter kunnen zijn, maar momenteel is dit het beste product en daar heeft iedereen zijn aandeel in gehad. En dat mag gevierd worden! Inmiddels is Jona al vele jaren ook buiten de theaterwereld werkzaam. Maar de ervaringen die zij heeft opgedaan, past zij nog dagelijks toe.

Agile Team Coach

Als Agile Team Coach is Jona een echte bruggenbouwer. Ze streeft naar verbinding en verbetering. Hoe? Een voorbeeld van een typische Jona signatuur is de ‘amazing lunch’.

De ‘amazing lunch’ is een formule die Jona inzet om de brug te slaan tussen de mensen op de werkvloer en het management. Zij nodigt de persoon uit waar het team de meeste afstand mee voelt. De afstand tussen teamleden belemmert vaak de voortgang van het proces. Het is belangrijk om korte lijntjes te houden binnen het team. De lunch is natuurlijk geen gewone lunch. De lunch is bedoeld om het ijs te breken, een relatie te bouwen en dichter naar elkaar te groeien. Tijdens deze lunch wordt er gevraagd hoe de uitgenodigde persoon zijn ware liefde heeft ontmoet. Totaal off-topic natuurlijk, maar het werkt zeer effectief. Stralend wordt er een persoonlijk verhaal gedeeld en biedt het genoeg stof voor een veilige en ongedwongen conversatie. Daarnaast mag deze persoon ook een lievelingsnummer toevoegen aan de ‘amazing lunch playlist’. Met als resultaat? Een mooie, gezamenlijke verzameling van nummers.

Met deze ‘amazing lunch’-formule heeft zij inmiddels veel succes en creëert Jona een hechte team betrokkenheid. Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt. Of zoals Jona het zelf zegt: “Als externe coach ben je niet onpartijdig, maar je bent ’al’ partijdig. Als coach maak je, dat wat liever onbesproken blijft, bespreekbaar. Bij elke beslissing, toevoeging en keuze die je als coach maakt, hoor je de vraag te stellen of deze stap echt waarde toevoegt voor de klant. Wordt mijn klant hier echt sterker van? Samen creëren we nieuwe wegen, voor nieuwe resultaten. Niet het zoveelste veranderproces, maar samen, echt gaan voor die verbetering.”

Specialiteit

Maar liefst een heel jaar lang heeft Jona doorgebracht bij de cowboys in de outback van Australië. Via het ‘natural horsemanship’ maakte zij voor het eerst kennis met een natuurlijke leiderschapsvorm in de omgang met paarden. Dat inspireerde haar om zich te specialiseren in coaching met paarden.

Paarden zijn heel sensitief en reageren direct op het (onbewuste) gedrag, op intenties en emoties. Een paard geeft je waardevrij een spiegel en laat je het effect van jouw intentie en jouw handelen zien. Zoals het paard reageert, zo zullen de teamleden ook reageren. De inzichten die je opdoet vanuit de interactie met het paard en de begeleiding daarvan van de coach, zorgen ervoor dat een leider kan inspireren en verbinden. Jona past deze techniek graag toe bij haar klanten, omdat zij ziet wat een verandering het teweeg brengt. Inmiddels mag zij zich gecertificeerd paarden-coach noemen. Ze heeft de volledige geaccrediteerde opleiding afgerond aan het EOC. Jona helpt teams en individuen hiermee groeien in hun natuurlijk leiderschap.

Kennismaken? Zo neem je contact op met Jona Rens

jona@epicagility.nl

020 737 0335