Agile spagaat: mensen en pragmatie
Geboren en getogen in een groot gezin betekent dat ze sociale dynamieken en systemen met de paplepel ingegoten kreeg, want zelfs binnen een huishouden is iedereen verschillend. Julia: “Alles dat je met mensen doet, is ook maatwerk. Iedereen heeft zijn eigen behoeftes, triggers en drijfveren.” Gelukkig heeft Julia niet alleen van huis uit mensenkennis opgedaan, maar heeft ze ook al ruim 35 jaar werkervaring in haar rugzak. “Ik heb in mijn professionele leven veel interne switches kunnen maken, waardoor ik nu als coach vaak met mensen werk die dingen doen die ik zelf ook ooit gedaan heb. Ik kan me daardoor snel inleven in hoe ze ergens inzitten en wat ze meemaken. Praktisch betekent dit dat ik als Agile Coach heel lenig ben geworden in de spagaat tussen cultuurverandering versus blijven leveren.”
Een mensenmens dus, maar dan een beetje anders. Want waar het een associatie van een gevoelige geitenwollensok kan opleveren, is Julia meer de vurige, ad hoc en pragmatische variant. “In mijn werk ben ik resultaatgericht, maar naar mensen toe hebben dingen soms eerst op hun plek te vallen. Of een glas nu halfvol of half leeg is; beide heeft het waarde. Iedereen heeft een kracht, het hoeft alleen een plek binnen de groep te krijgen. Dat is waar de balans ontstaat. Zelfs iemands ‘onhebbelijkheden’ hebben een functie, mits we dat relativeren binnen het samenspel van het grotere geheel.”
Tovenaar of spiegelaar
Die systemische benadering is typisch voor Julia haar werkwijze, want volgens haar is niets stand-alone en kan alles vanuit context benaderd worden. “Als er een probleem is, wordt hulp altijd gewaardeerd. Maar dat is niet wat coaching is; je hebt te maken met groepsdynamieken, je begeeft je in een zakelijke wereld en hoogstwaarschijnlijk heb je te maken met een aantal mensen die niet op een buitenstaander zitten te wachten. Ik heb geen toverstaf, maar een spiegel. Je kunt een probleem niet oplossen voor de ander, je faciliteert de ruimte tot verandering. Een trainer in de sportschool kan ook geen blokjesbuik toveren; je moet zelf aan de bak.”
Dat betekent in de gym dat je letterlijk moet gaan bewegen, maar bij coaching eigenlijk ook. “Ontwikkeling, verandering; het is een kwestie van blijven bewegen. Ik wil dat bij anderen ook stimuleren, want of je wil of niet, de wereld is in beweging. Je kunt dus beter zelf bewust kiezen waar je op wil doorontwikkelen. Dat mag alles zijn, werkgerelateerd of juist totaal niet, als je maar bewust kiest en je het leerproces zelf waardeert. Dat is namelijk de context waar de passie en motivatie zit. Niet de olympische medaille na een 2-minuten sprint, maar alles dat er naar toe leidde.”
Idealiter ziet Julia dat stukje ambitie bij iedereen op de werkvloer terug, dat is waarom ze in haar Agile Coaching altijd teruggaat naar het ‘waarom’ van wat iemand doet. “Ik gun het iedereen om naar het werk te gaan omdat je weet dat je waarde toevoegt, niet omdat het moet. Dat je wordt gezien en gewaardeerd. Dat je zoveel eigenaarschap en betrokkenheid voelt, dat je op je werk rondloopt alsof het bedrijf van jezelf is. Als de focus ligt op de balans tussen enerzijds de mogelijkheden binnen een corporate en anderzijds de menselijkheid binnen een organisatie, kan iedereen in sync meebewegen.”