Marlies Hoefkens

Scrum Master

Een bioloog met achtergrond in IT en mobile app development; het is een zeldzaam ras waarvan je zou willen dat je die eerder had ontdekt. Marlies is zo iemand die door haar aanwezigheid, jouw aanwezigheid versterkt. Haar bevestigende blik, stralende lach, gevoel voor humor en energieke manier van overdracht & begeleiding zorgen dat iedereen zich gehoord, gezien en begrepen voelt – van backend tot frontend en van student tot professional. Waarom agile en biologie een logische combinatie zijn? Marlies licht het toe.

Agile als een Bioloog

Een unieke soort is het zeker, maar voor Marlies is een achtergrond als bioloog helemaal niet gek voor een trainer/coach. “Ik was altijd gefascineerd over hoe dingen in elkaar zitten; waarom is iets zoals het is? Biologen zijn heel analytisch ingesteld. Veel elementen vanuit mijn biologie achtergrond komen terug in mijn werk als Scrum Master en Agile Trainer: het is allebei een manier om vanuit een onderzoekende aard de diepte in te gaan en processen analyseren.”

Na haar studie biologie ging ze aan de slag in de IT-wereld, waar ze na mobile app development trajecten steeds meer richting full-stack development en business analyst ging. Vanuit die consultancy rolde ze het onderwijs in op IT-gebied, waar ze als docent en student-, agile- en scrum coach studenten begeleidde. “Doordat ik aan de IT-kant ervaring heb met full-stack software development en ook daar heb gescrumd, heb ik hands-on ervaring aan beide kanten van de medaille. Daardoor kan ik snel landen bij opdrachtgevers voor een agile oplossing in een IT-landschap.”

Hands-On Implementatie

Als implementatiespecialist verbond Marlies haar full stack development- en business inzichten. Daarom kan Marlies nu als geen ander een brug slaan tussen business en development voor klanten én collega’s. “Ik heb veel inzicht verworven in het maken van de vertaalslag van IT naar niet-IT en andersom, op een laagdrempelige manier. Hoe leer je studenten zonder ervaring zelf programmeren op hun eigen houtje? Hoe leer je een ander om iets zich eigen te maken, om te ontdekken wat voor hen werkt? Je kunt alle tools van de wereld aanreiken of aanleren, maar als je ze niet als je het niet kan toepassen of het je niet eigen kan maken, behaal je geen optimaal resultaat. Het is mijn doel om met mijn trainingen een onderwerp gestructureerd en concreet neer te zetten, zodat mensen er echt hands-on mee aan de slag kunnen. Ik wil niet iemand een kunstje leren; mijn doel is dat iemand tools echt zelf leert toepassen op een manier dat voor diegene zelf echt werkt.”

Maar denk vooral niet dat Marlies enkel in de IT-wereld aan de slag kan. Haar diverse achtergrond en brede kennis en interesses maakt duidelijk dat ze houdt van variatie. “Het bekende is leuk omdat je het al kent, maar juist het nieuwe en onbekende brengt groei. Ik krijg juist energie van het ontdekken van nieuwe kanten van mezelf: ik voel me comfortabel om uit mijn comfortzone te stappen.”

Jezelf overbodig maken

Een van die interesses is voor coaching. Met kennis van oplossingsgericht coachen en elementen uit NLP, kan ze snel levelen met een nieuw team en toont ze situationeel leiderschap. “Ik waak ervoor dat mensen het idee krijgen dat ik van bovenaf kom toeteren ‘hoe het hoort’. Ik geef kaders en handvatten, maar verder is het natuurlijk de bedoeling dat iedereen autonoom kan en blijft werken. Ownership is heel belangrijk, je hebt zelf de teugels in handen. Zij zijn immers zelf de professionals, die inhoudelijk weten hoe ze hun werk moeten doen. Ik sta als cheerleader en coach naast ze om de performance en team health te begeleiden naar een hoger niveau. Zo fungeer ik enkel als tijdelijke versterking: zodra het optimale niveau is bereikt, heb ik mezelf overbodig gemaakt. Daar draait het om voor mij.”

Kom in contact met Marlies Hoefkens

marlies@epicagility.nl

020 737 0335