Niels Reitsma

Scrum Master

Verdwaal niet in data, focus op de mensen die samen een team vormen

De jongste in het team, met levenslang ervaring: Niels Reitsma is een geboren en getogen luisteraar en directe vragensteller. Gelukkig wist hij snel genoeg dat dit twee kwaliteiten waren die hij ook professioneel wilde blijven ontwikkelen.

Niels Reitsma | Scrum Master bij Epic Agility

Sociale organisaties

Als kind van een creatief therapeut en een transformatieadviseur, werd zijn neiging om altijd door te vragen en de diepte in te willen thuis juist gezien als kwaliteit. De enige vraag die na zijn studie restte was; wilde hij zich op de sociale of de organisatiekant focussen? Niels kwam terecht in field marketing, waar hij merkte dat coaching gericht op mens en organisatie ook perfect samen gaan, en groeide al snel door in sales coaching en later Agile Coaching.

En hoewel commercieel resultaat, spreadsheets uitwerken en KPI’s behalen nog altijd onmisbaar is in zijn ogen, draait het voor Niels eigenlijk maar om één ding; mensgericht werken. Voor hem wordt het pas echt interessant wanneer je kijkt naar de intrinsieke motivaties van de mensen binnen je teams. Door hier op in te zetten heeft hij gemerkt dat je teams in hun kracht kan zetten en daarmee duurzamere resultaten kan behalen.

Zo heeft Niels een volledige reorganisatie in de manier van werken bij Jellow.nl aangepakt. Door middel van een workshop werkte hij daar met Agile team ambassadeurs naar een op maat gemaakt ritme toe, waarin iedereen zoveel mogelijk zijn/haar kracht kwijt kon.

Advies

Als Niels dus een advies mag geven, is dat om teams ruimte en vertrouwen te geven. Micromanagement is daarin juist beperkend en staat eigenlijk haaks op de Agile methodiek. Hij ziet het als een soort magie; zelfsturende teams behalen vaak zelfs betere resultaten dan wanneer ze strak gehouden worden vanuit management. Teams kunnen dan namelijk zichzelf ontwikkelen, zelfvertrouwen opbouwen en zijn zelf verantwoordelijk voor de resultaten.

Epic Freedom

En over ruimte, vertrouwen en vrijheid gesproken; Niels en zijn vriendin zijn er een tijd tussenuit geweest om te reizen in Azië. Uiteraard wel om daarna terug te keren naar Epic, want eindelijk vond hij een plek waar alle eigen speerpunten ook binnen het bedrijf en het team terugvond. Ze zetten hun leven tijdelijk op pauze om te focussen op niet-professionele passies. Juist door zich even helemaal los te weken van het reguliere ritme, hebben ze hun eigen kernwaarden en passies nog beter leren kennen. En dat nam hij dan weer mee terug naar huis.

Kennismaken? Zo neem je contact op met Niels Reitsma

niels@epicagility.nl

020 737 0335