Rob van Wees

Agile Coach en Accredited Kanban Trainer

Rob zijn ‘kop’ (en naam) ken je misschien al; hij hostte al eerder een aantal Kanban workshops bij EPIC Agility. Dat beviel beide partijen zo goed, dat hij nu echt onderdeel is van het geheel. “Ik kwam erachter dat ik best een afwijkende blik heb op veranderingen,” want ja, dergelijke ‘frisse’ blikken passen perfect bij een EPIC team.

Rob van Wees | Agile Coach en Accredited Kanban Trainer bij Epic Agility

Less stress, more flow

Rob kwam in aanraking met Agile door zijn interne drive om mensen te bevrijden van bureaucratie en micromanagement. Of, zoals hij het noemt: ‘in-de-weg-zittende-procedures om lekker je werk te kunnen doen. Hij dacht dat vanuit een managementfunctie waar te maken, want als hij het formeel voor het zeggen had, kon hij zelf bepalen hoe leidinggeven eruit kon zien. Al snel werd hem duidelijk dat hij nog veel liever andere bedrijven wilde helpen om middelsAgile gedachtegoed het werkleven vorm te geven. “Ik vind het prachtig om mensen te helpen om alles uit de weg te ruimen dat hen hindert om efficiënt en lekker hun werk te kunnen doen.”

Het is dan ook niet gek dat Rob zowel professioneel als privé leeft volgens zijn eigen slagzin; ‘Less stress, more flow’. Rob: “Als je je lostrekt van gedoe en geneuzel, levert dat veel minder stress op. Meer flow bereik je door ergens helemaal in op te gaan, dat is heerlijk.” Maar dat kan alleen als je je echt kunt verliezen in je werk. Dat lukt beter als je focus kunt houden, door de hoeveelheid werk die je tegelijkertijd oppakt te limiteren. Dat is misschien deel van de reden waarom Rob zijn Agile-voorliefde hem in de richting van Kanban gidste.

Kanban

“Ik kwam erachter dat ik best een afwijkende blik heb op veranderingen,” grijnst hij. “Bij veel consultancies zie ik mensen terugvallen op standaard draaiboeken en logge frameworks, maar dat levert niet altijd de gewenste verandering op.” Volgens Rob heb je voor echte verandering juist uitdagingen en open conversaties nodig in plaats van checklists en draaiboeken. “Ik hou niet van de term ‘mindset’, maar voor mij staat het handelen vanuit de onderliggende bedoeling wel centraal in hoe ik verandering aanvlieg. Als je dingen puur mechanisch doet, op basis van aangeleerde processen, kom je veel minder tot de kern van waar het echt om gaat, namelijk effectief, soepel en leuk samenwerken.”

‘Agility’ is een verzamelbegrip met hetzelfde doel; wendbaar reageren op een snel veranderende wereld. Kanban is een methode waarbij verandering behapbaar wordt doorgevoerd in plaats van met een ‘big bang’, zoals bij Scrum-methodiek. Rob: “Bij Kanban ga je samen, stapje voor stapje, op pad. Het gaat om samen werkprocessen zichtbaar maken en open dialogen voeren die moeten leiden tot evolutionaire verbeteringen. Nu ik dat zo zeg, sluit dat eigenlijk perfect aan bij de slagzin van Epic Agility; elke dag een beetje beter!”

De match tussen deze Kanban-guru en Epic Agility is dus duidelijk. Maar ook nu hij als Agile Coach bij team EPIC zit, blijft zijn doel om, de in Nederland-onderbelichte, Kanban-werkwijze echt goed op de kaart te zetten. Maar vooral wil hij zijn missie voortzetten om het leven van werkende mensen te helpen verbeteren. “Ik doe dat op mijn eigen wijze, als een soort Samoerai Viking. Het Japanse Kanban past bij mijn rustige persoonlijkheid, maar mijn noordelijke genen maken me ook een tikje rebels. Wat mij betreft zijn rebellie en evolutie prima te combineren; als we de juiste kant op vooruit gaan, mag dat best in kleine stapjes.”

Kennismaken? Zo neem je contact op met Rob van Wees

robvanwees@epicagility.nl

020 737 0335