Kijkje in de keuken(s)
Na zijn studie commerciële economie en communicatiewetenschap, begon Victor zijn werkende leven in de detachering. Hier kon hij in allerlei keukens van verschillende bedrijven meekijken, een afwisselend begin waar hij veel ervaringen opdeed. Ideaal voor een van nature nieuwsgierig iemand. Al snel realiseerde hij zich dat hij overal degene was die zocht naar manieren om processen te verbeteren, en die kritische vragen stelde bij waarom dingen gingen zoals ze gingen. Zijn nieuwsgierige aard bleek iets waar hij letterlijk en figuurlijk werk van kon maken.
Bij een grote IT detacheerder raakte hij in aanraking met Agile projecten. In kleine project teams werden mensen extern ingezet om business cases op te pakken bij fusies, overnames en reorganisaties. “Let wel, dit was in een tijd waar bijna niemand nog van Agile werken gehoord had,” legt Victor uit. “Ik merkte toen al hoeveel mensen terugdeinzen voor het onbekende. Die weerstand, dat vind ik nog altijd een ongelofelijk interessant fenomeen.”
Vol vertrouwen op reis
Die fascinatie zorgt ervoor dat Victor ontelbaar veel ervaring heeft in ‘mensen met de neuzen dezelfde richting op krijgen’. Hoe hij dat doet? “Met een basis van transparantie, een beetje sturing en echt de verbintenis opzoeken,” is zijn antwoord. Maar eerst zorgt hij ervoor dat iedereen zich echt gezien en gehoord voelt. “Individueel contact is zo belangrijk, zonder vertrouwensband kom je nergens. Pas dan kun je gezamenlijk aan de reis beginnen, want Agile transformaties zijn eigenlijk niks anders dan een reis. Je weet waar je naartoe wil, maar de route is nog niet helemaal duidelijk. Zolang management en de werkvloer allebei betrokken zijn, en echt samen op ontdekking gaan, dan kom je er wel. En het is fantastisch om bedrijven te kunnen begeleiden, om zo’n reis tot een goed einde te brengen.”
Zo’n reis begeleiden gaat hem goed af, al doet hij dat misschien niet altijd via de gebaande paden. De Scrum Guide als bijbel? Niet bij Victor. “Ik hoor vaak dat ik niet heel strak op de dingen zit. Voor mij is veiligheid binnen een team veel belangrijker: eerlijk zijn en feedback geven zonder je aangevallen te voelen, en echt open kunnen communiceren. Pas als er onderling vertrouwen is, kun je medewerkers vertrouwd maken met Agile werken. Als je binnen een team zo’n prettige omgeving kunt realiseren, loop je al twee stappen voor op de concurrenten.”
EPIC als meerwaarde
Op de concurrenten voorlopen, daar is Victor zelf niet erg mee bezig, zeker niet nu hij bij Epic Agility hoort. “Hier komen zoveel fantastische Scrum Masters en Agile Coaches samen op een positieve manier, dat is echt een meerwaarde van Epic. Zo gebruik je elkaars ervaringen en kun je zelf groeien van elkaars inzichten.” Zelf groeit en ontwikkelt hij zich nog altijd verder in Agile coaching. “Een logisch een natuurlijk proces. Het is interessant om met bestuurders of managers van bedrijven te werken om ze in Agile werken te begeleiden, en de teamdynamiek ook van die kant te benaderen. Door zelf te blijven ontwikkelen, doe ik mijn werk nog heel lang met veel plezier.”