Willeke Kremer

Master Trainer bij VitalTalent (partner van Epic Agility)

Willeke is zo iemand die direct indruk maakt, en steevast achterlaat, als je haar voor het eerst ziet of spreekt. De combinatie van natuurlijk charisma, passie, expressie en spraakwater maken haar een extravert, open en aanwezige verschijning. “Er zijn vast ook mensen die me soms iets te aanwezig vinden,” excuseert ze zichzelf. Maar als echt mensenmens, is het haar natuurlijke karakter om altijd de verbinding  aan te gaan.

Willeke Kremer - Master Trainer VitalTalent bij Epic Agility

Belevingswereld

Ze deed ooit de theaterschool – de kans dat ze niet door de audities zou komen was daar het grootst. Dat ze wel door de audities kwam, beschouwde ze daarom als gunstig voorteken. Het werd het begin van een carrièrepad dat ze vooraf nooit had kunnen bedenken; van theater rolde ze in het bedrijfsleven, als docent trainer in plaats van docent drama, waar ze haar liefde voor trainen ontdekte. “Als je het zestienjarige meisje uit Hardenberg had verteld dat ze later op het podium zou staan voor volle zalen over de hele wereld om te trainen, had ze je nooit geloofd. Die optie zat niet eens in mijn belevingswereld.”

Willeke kan zich als geen ander inleven op alle vlakken, in alle rollen en met betrekking tot alle facetten binnen een organisatie, want ze startte ooit als medewerker, werd manager, toen bedrijfseigenaar en nu is weer medewerker van wat ‘haar’ bedrijf was. Geen rare stap, zegt ze zelf: “Mijn toenmalige baas wilde met mij samen een internationaal training center opzetten. Ik had geen ondernemerswens, maar zag het als een unieke kans om veel te leren als professional.” De switch van leider naar de werkvloer was dus eigenlijk best fijn. “Ik heb weer collega’s in plaats van een team om aan te sturen. Ik ben terug op mijn honk.”

Schakelen

Leiderschap, het staat haar misschien maar het past niet echt. “Ik heb oog voor het menselijke, kan door procedures heen kijken, en kan de juiste kant op sturen.” Ze grinnikt: “Structuur in het leven is belangrijk, voor mij net zo goed, maar ik ben niet goed in excel sheets en zo.” Het ondernemerschap en leidinggevende stuk maken haar wel uniek in haar visie op leidinggeven en trainen, juist door haar brede ervaring. “Ik ben liever een schakel van het grotere geheel, ook als trainer. Ik sta graag als professional op de bühne, maar ik sta niet graag centraal als persoon.”

Intercultureel

Die internationale connectie die Willeke heeft opgebouwd is heel logisch; grote, internationale bedrijven zoeken namelijk naar trainingen die op al hun vestigingen op dezelfde manier gegeven kunnen worden. Dan kom je uit bij trainingen die verbonden zijn aan bewezen concepten, en die van heel hoog niveau zijn binnen de trainerswereld. “Het internationale cultuuraspect binnen een werksetting vind ik waanzinnig. Als men binnen een organisatie met allerlei achtergronden samen beslissingen moet maken, dat is super boeiend. Communicatie-, gedrag- en cultuurvraagstukken binnen internationale organisaties passen helemaal bij me.”

Ze voelt zich helemaal thuis in het internationale circuit. In eerste instantie een beetje uit noodzaak, want een bedrijf wilde Willeke als trainer maar dan in het Engels. Gelukkig deinst Willeke niet terug van in het diepe springen. “Onze trainingen zijn internationaal, mijn opleiding was dus ook Engelstalig. Dat betekent dat alle materialen in het Engels beschikbaar zijn. De woorden, zinnen en theorie zijn dus al aangereikt in de juiste taal, mijn steenkolen Engelse training kregen ze erbij.” Inmiddels is de steenkool passé, al houdt ze het nog steeds graag bij simpel en begrijpelijk Engels, gecombineerd met haar passie voor het vak en de nodige humor. “Ik heb gemerkt dat dat juist in een internationale trainingsgroep goed werkt, want veel mensen spreken Engels als tweede of zelfs derde taal. Voor een internationale groep loop je, met een hoogstaand vocabulaire, de kans om de mensen kwijt te raken in het verhaal.”

Ambitieus

Want passie zou volgens Willeke de leidraad in ieders leven moeten zijn. “Ambitie heeft altijd voorrang. Ambitie drijft mij. De beste trainer ter wereld worden? Dat kan niet, nooit, natuurlijk. Maar dat betekent wel dat ik altijd blijf streven naar beter worden.” Volgens Willeke heeft ambitie niets met leeftijd of carrière te maken. “Of je nu meer aandacht aan je kinderen wil geven, op je 50e besluit skileraar te worden of nog een nieuwe jas koopt, terwijl je niet lang meer te leven hebt; het maakt niet uit. Je bent verplicht aan jezelf en je leven om ambitie de ruimte te geven en dat hoeven niet altijd grote dingen te zijn. Als je de dingen doet die bij je passen, haal je daar energie uit, en daar wordt je een mooier mens van.”

Kennismaken? Zo neem je contact op met Willeke Kremer

willeke@vitaltalent.nl

085 020 1155