Team coaching: wat creativiteit erbij, graag!

door | okt 10, 2019

Loop sneller’, ‘spring hoger’, ‘werp verder’

Als atletiektrainer van de jeugd heb ik geleerd dat pupillen aan zulke teksten niets hebben. Je kunt ze veel beter aan de gang laten gaan met een oefening om hun arminzet, voetplaatsing of een ander detail te verbeteren.  En soms zit het er gewoon (nog) niet in om heel hoog te springen. Er moet eerst nog gegroeid en veel getraind worden.

Iets vergelijkbaars ervaarde ik vorige week bij een team coaching sessie. Ik faciliteerde een High Performing Team – Kickstart. Een nieuw team was samengesteld, met een interessant doel, de teamspirit was goed en de motivatie was hoog.

Een voorwaarde voor een HPT is dat de balans tussen de teamleden goed is en dat alle verschillende kwaliteiten zijn geborgd. Dit specifieke team stond er over het algemeen goed voor. Maar er was wel één belangrijk aandachtspunt: er zat nauwelijks creativiteit in het team. Er was één teamlid die het wél fijn vond om creatief uitgedaagd te worden. Maar de anderen waren daar merkbaar ongemakkelijk bij. Een oefen-vraagstuk leidde tot 45 seconden koortsachtige en hoogwaardige analyse, maar niet tot een oplossing. Terwijl het vraagstuk met een creatieve insteek binnen 2 seconden opgelost zou kunnen zijn.

“Creativiteit is hetzelfde zien als iedereen, maar iets totaal anders opperen.” (Pieter Klaas Jagersma).

In dit geval zou het ook echt niet geholpen hebben als ik had geroepen: “wees creatiever!” Zo werkt het nu eenmaal niet. Wat er (nog) niet inzit, kan er onmogelijk uitkomen.

Dit team had maar één oefening nodig om te beseffen dat zij moeite hebben om out-of-the-box oplossingen te vinden. Het was een mooi moment toen dit zelfinzicht kwam. Het werd nog mooier toen zij collectief besloten dat zij hierin graag willen verbeteren. Het werd magisch toen het team flink (in de betekenis van dapper) aan de gang ging om het gebied buiten hun comfort zone te verkennen. Bij iedere oefening die volgde steeg het zelfvertrouwen en nam de energie binnen het team toe.

Creativiteit is onuitputtelijk. Hoe meer je het gebruikt, hoe meer je ervan krijgt” (Maya Angelou).

Om een High Performance Team te worden, is het dan ook essentieel om eerst te ervaren waar de mogelijke tekortkomingen zitten. Daar creëer je draagvlak mee. Vanuit daar kun je gezamenlijk werken aan groei en verbetering.

Ik vind het mooi om te kunnen bijdragen aan die verbetering. Of ik nu jonge atleten train om verder te kunnen springen, of om teams optimaal te laten presteren: ik geniet er intens van! Nu mag ik een mooi vervolgprogramma voor dit team voorbereiden. Ik weet zeker dat zij daar net zo naar uitkijken, als ik.

Reageren? Dat kan naar rob@epicagility.nl

Geschreven door

Rob Paeper

Agile Coach en trainer bij Epic Agility met een missie: mensen, teams en organisaties helpen te verbeteren. Elke dag een stapje vooruit maakt uiteindelijk een groot verschil. Rob pakt het ook, vooral door te beginnen en door niet meer los te laten tot er resultaat is.