The art of Agile play

door | feb 14, 2022

Tergende refinement? Grijp in een zacht pakje boter!

Wat heeft boter met een refinement te maken? Nou alles! Denk even aan de stiltes die vallen in een refinement waarbij niemand iets zegt. Of waar de tech lead praat en de rest zwijgt. Dat.

We zijn zo bang om iets doms te zeggen, om ten overstaande van de groep ‘af’ te gaan… dat we maar liever niets zeggen.

Stel je voor dat je grote mate van veiligheid en vrijheid in je teams kan hebben, tijdens een refinement. Dat alle brains open staan en de creativiteit kan stromen. Dat niemand zichzelf censureert of bang is om iets doms te zeggen. Hoe fijn en productief zou dat zijn!

Ok, maar hoe zat het met die boter?

In mijn vorige leven in het theater ben ik getraind in de kunst van het improviseren. Om spontaan en creatief te kunnen zijn, heb je een groot onderling vertrouwen binnen de groep nodig.
Alleen als je je veilig voelt, en oordeelloos mag falen van de groep, kan je echt vrijuit bijdragen.

En nou die boter oefening: deze is een van vele die de veiligheid in een team vergroten en de spontaniteit aanwakkeren. Strek je arm boven je hoofd uit en grijp alsof je iets, op de tast, van een plank pakt. Je weet nog niet wat het is, je hand mag het uitzoeken. Maar natuurlijk gaat je hoofd overuren draaien om iets origineels te bedenken, of in elk geval niet iets saais, of nog erger: iets genants.

ik weet nog hoe het voelde toen ik in die boter greep. dat de boter al zacht was, en warm. hoe mn vingers door het vet gleden. Dat het me overkwam en dat ik het niet bedacht had. Én hoe het voelde dat ik mijzelf hier mee verrast had! hoe vrij, hoe ongecensureerd en hoe fijn!

Met de improv oefeningen uit het theater kan je op een speelse, creatieve manier onderling vertrouwen en veiligheid in je team ontwikkelen, zodat je team in een flow komt , optimaal gaat samenwerken en kan gaan excelleren.

Het is niet voor niets dat acteurs hun vak niet acteren, maar spélen noemen.
En dat kan jouw team ook!

#appliedimprov

Geschreven door

Jona Rens

Jona Rens is Agile Team Coach en trainer met ruim 15 jaar ervaring in de theaterwereld en 5 jaar ervaring in Agile coaching. Beide werelden brengt zij samen in hetgeen dat ze het liefste doet: training geven. Bij Epic Agility werkt Jona hard om officieel Certified Scrum Trainer te worden.