The Worst Daily Scrum Ever

door | okt 29, 2019

Hoe gaaf is het als je collega’s hebt die:

  • bereid zijn om samen met jou uit hun comfortzone te stappen;
  • vol overgave een filmpje gaan opnemen;
  • de liefde voor ons vak als agile coach omzetten in een product dat als inspiratiebron kan worden ingezet bij trainingen?

Dat is super gaaf, al zeg ik het zelf! En dat geluk heb ik!

The Daily Scrum
Wij spraken bij Epic Agility tijdens een kennisdeel-avond over de Daily Scrum. Wat zijn nu veel voorkomende uitdagingen en hoe komt het toch dat zoveel Scrum teams niet de gewenste vooruitgang boeken? We hebben met ons team inmiddels zoveel ervaring en bijbehorende anekdotes, dat al snel een creatief idee naar boven kwam!

Hoe zou het zijn om nieuw trainingsmateriaal te ontwikkelen aan de hand van onze eigen ervaringen? Om op een ludieke manier de uitdagingen van een Daily Scrum in kaart te brengen? Beeld komt tenslotte altijd beter over dan woorden ????

En daarmee was onze eigen Daily Scrum- From- Hell geboren!

De uitdagingen van een Daily Scrum
Hoe ziet een Daily Scrum eruit als het ronduit slecht loopt? Niet betrokken teamleden, incompetentie, goedwillende professionals die niet gezien en niet gehoord worden, disrespect, de lijst met mogelijke issues is lang. Voor we het wisten lag er een script op tafel en waren we al aan het repeteren. Binnen een avond hadden we het opgenomen. En niet zomaar een slechte Daily Scrum, nee zo eentje waar je niet van slaapt: de slechtste Daily Scrum ooit! Ruim zes minuten tenenkrommend ongemak.

Het doel van onze Daily -Scrum- From -Hell
Ons doel met deze video was niet om de volgende Emmy Award in de wacht te slepen. Integendeel zelfs: het beeld – en geluidskwaliteit én de belichting zijn onder de maat. But practice what you preach. Wij adviseren onze klanten juist altijd om niet te lang te twijfelen bij het lanceren van een Minimum Viable Product (MVP). Dus dat doen we zelf dan natuurlijk ook niet! Hierbij delen we graag een stukje van onze MVP met je!

Voor mij was het ook een mooie manier om de energie van ons Epic Team te gebruiken om impact te maken. Zelfs als dat inclusief rafelrandjes is! Kijk gerust twee stukjes met ons mee.

Voorbeeld 1: Het starten van een Daily Scrum:

Voorbeeld 2: We hebben niet voor niets onze team rituelen:

In onze trainingen is materiaal als dit een mooie inleiding om met cursisten te bespreken wat zij herkennen en hoe zij omgaan met de zaken die wij uitbeelden. Zijn er elementen die raken? Wat maakt kwaad, ontroert, of waar word je juist vrolijk van? En waarom? Maak je zelf vergelijkbare dingen mee? Of kan het nog erger? Hoe ga jij om met de zaken die we laten zien? Hoe los je dit op?

Wij hopen op deze manier onze bijdrage te leveren aan een werkende wereld die leert van fouten. Want wij denken dat het daardoor steeds beter zal gaan. Hoe zie jij dit?  Als je wilt reageren, stuur dan even een mailtje naar rob@epicagility.nl
We zijn zeer benieuwd naar jouw bevindingen. En als we niet direct reageren, is dat omdat we druk bezig zijn met the-making-of The-Best-Ever-Sprint Review.

Geschreven door

Rob Paeper

Agile Coach en trainer bij Epic Agility met een missie: mensen, teams en organisaties helpen te verbeteren. Elke dag een stapje vooruit maakt uiteindelijk een groot verschil. Rob pakt het ook, vooral door te beginnen en door niet meer los te laten tot er resultaat is.