Agile Coach Opleiding / training


Een vitaal onderdeel in een Agile transformatie is de rol van de Agile Coach;
de cultuurdrager van de nieuwe organisatie en de katalysator van de verandering.
De Agile Coach faciliteert, borgt verbeteringen en maakt business impact.
Hoe je dat doet? Dat leer je in deze Agile Coach opleiding!

Dit ga je leren in de Agile Coach opleiding

In deze intensieve Agile Coach opleiding sta jij centraal. Agile coaching bestaat uit meer dan alleen Agile en meer dan Coaching. We verdiepen ons in de 4 assen van het vak van Agile Coach. Dat doen we in 5 intensieve dagen, verdeeld over een periode van 10 weken.

De 4 ‘assen’ die we in 10 weken behandelen zijn:


METHODEN & MIDDELEN

Raak bekend met het gehele agility palet: Lean Startup, Agile Scaling, SAFe, Spotify model, Liberating Structures, Serious Gaming, Scrum, Kanban.

RESULTATEN & INNOVATIE

Innoveren en meten met o.a.:  Metrics, OGSM, OKR’s en KPI’s, Business Model Canvas, Portfolio Management, roadmaps en Release planning

VERANDERKUNDE

Een (agile) transformatie begeleiden met o.a.: Systemisch transitie management, Kotter, Tuckman, Lencioni en Agile Maturity

INTERPERSOONLIJKE SAMENWERKING & LEIDERSCHAP

Persoonlijk leiderschap, authenticiteit en samenwerking bevorderen met o.a.: GROW, Johari-window, Management Drives, Feedback, Management 3.0


De tijdlijn geeft inzicht in wat we wanneer gaan behandelen. De interactieve en activerende trainingsopzet zorgt ervoor dat jij als coach de impact gaat maken, die nodig is in een Agile transformatie.

Ochtend – Jouw ontwikkeling staat centraal

In de ochtend leggen we de basis voor de ontwikkeling die jij als coach wil en gaat doormaken. Je krijgt inzicht in jouw drijfveren voor het stellen van een ontwikkeldoel en – plan dat de basis vormen voor de Agile Coach opleiding.

Aan de orde komt o.a.:

 • Management Drives, DISC
 • GROW model
 • Management 3.0

Middag – Methoden & middelen

In de middag staat de grote diversiteit aan Agile methoden en middelen centraal. Op basis van een backlog met alle frameworks, werkvormen en best practices kijken we op basis van de leerwensen welke kennis er aangevuld kan worden. We sluiten de dag af met het maken van een persoonlijk ontwikkelplan en de keuze van een buddy voor het intervisietraject.

Aan de orde komt o.a.:

 • Agile overview
 • Scrum, Lean six sigma, Kanban
 • LeSS, SAFe, ING, Spotify
 • Portfolio Wall game

Je plant met jouw groep een intervisie bijeenkomst om de voortgang van jouw leerdoelen te versnellen en jou accountable te houden. In een buddy systeem help je elkaar met het huiswerk in de praktijk en daardoor groei  je extra snel in je nieuwe rol. De intervisie is het meest waardevol als de intervisie steeds bij het bedrijf van een ander groepslid wordt georganiseerd; optimaal van elkaars praktijk leren!

Ochtend – Methoden & middelen – Innovatie

Op dag 2 beginnen we met ondernemend denken, doen en samenwerken. Je leert werken met verschillende middelen om op een kortcyclische, innoverende en klantgerichte manier een resultaat neer te zetten.

Aan de orde komt o.a.:

 • Lean start-up
 • Growth Hacking
 • Design thinking

Middag – Resultaat & innovatie

Een Agile team gaat klantgericht, purpose gedreven, effectief en efficiënt te werk. Je leert waardestromen in kaart te brengen, het gebruik van een business model canvas en het coachen op resultaten.

Aan de orde komt o.a.:

 • Business model canvas
 • Value stream mapping
 • Customer journey mapping

Je plant met jouw groep een intervisie bijeenkomst om de voortgang van jouw leerdoelen te versnellen en jou accountable te houden. In een buddy systeem help je elkaar met het huiswerk in de praktijk en groei je extra snel in je nieuwe rol. De intervisie is het meest waardevol als de intervisie steeds bij het bedrijf van een ander groepslid wordt georganiseerd; optimaal van elkaars praktijk leren!

Ochtend – Resultaat – Metrieken

We verkennen de interessante, maar complexe materie van het weten door het meten. Wat willen we eigenlijk weten? En waarom? Welk gedrag streven we na en welk gedrag roepen verschillende metingen op? Meten we dan de juiste dingen? Kan het ook anders? We spelen een Serious Game om niet alleen begrip van de materie te krijgen, maar om ook zelf te ervaren wat metrieken met je doen.

Aan de orde komt o.a.:

 • OKR’s en KPI’s
 • Passende metrieken bepalen
 • OGSM

Middag – Veranderkunde – Organisaties veranderen

We verkennen een aantal van de meest toegepaste verandermodellen om organisaties te helpen transformeren. Je doet ervaring op met coaching in de verschillende fases van team vorming en de effecten van onderstroom en bovenstroom in een verandering.

Aan de orde komt o.a.:

 • Lencioni, Tuckman, Kotter
 • Systemisch Transitie Model, Epic Verandermodel
 • 5 Components for effective Change

Je plant met jouw groep een intervisie bijeenkomst om de voortgang van jouw leerdoelen te versnellen en jou accountable te houden.In een buddy systeem help je elkaar met het huiswerk in de praktijk en groei je extra snel in je nieuwe rol. De intervisie is het meest waardevol als de intervisie steeds bij het bedrijf van een ander groepslid wordt georganiseerd; optimaal van elkaars praktijk leren!

Ochtend – Veranderkunde – Teams veranderen

Als Agile Coach is je primaire focus om jouw teams te helpen met versnellen en verbeteren. We verkennen een aantal praktische modellen waarmee jij jouw team kan helpen met het maken van een verbeterplan op basis van self-assessment.

Aan de orde komt o.a.

 • PDCA-cycle
 • ADKAR
 • Agile Scrum checklist, Agile Maturity Model

Middag – Veranderkunde – Zelf veranderen

Een ander kun je niet veranderen, maar jezelf wel. Je leert om op verschillende manieren naar jezelf te kijken om vanuit zelfanalyse een gerichte verbeterstap te kunnen zetten. Als je het zelf kunt en doet, wordt je geloofwaardigheid groter wanneer je met anderen werkt.

Aan de orde komt o.a.:

 • Covey
 • Roos van Leary
 • Mojito Management, Moving Motivators

Je plant met jouw groep een intervisie bijeenkomst om de voortgang van jouw leerdoelen te versnellen en jou accountable te houden. In een buddy systeem help je elkaar met het huiswerk in de praktijk en groei je extra snel in je nieuwe rol. De intervisie is het meest waardevol als de intervisie steeds bij het bedrijf van een ander groepslid wordt georganiseerd; optimaal van elkaars praktijk leren!

Ochtend -Interpersoonlijke samenwerking

Om productiviteit te verhogen en teams met energie te laten werken is feedback essentieel. In de ochtend gaan we samen aan de slag op welke wijze je zorgvuldig en constructief feedback kan geven en ontvangen. Hoe kan je feedback in de praktijk toepassen om werkwijzen of gedrag aan te passen en te verbeteren? Welke kwaliteiten en eigenschappen kan een team(lid) benutten om optimaal te kunnen presteren? Wij leren je onderzoeken hoe je deze kernkwaliteiten kunt herkennen en erkennen.

Aan de orde komt o.a.:

 • Feedback geven en ontvangen
 • Johari Window
 • Kernkwadranten

Middag – Persoonlijk leiderschap en jouw ontwikkeling

Waarmee kun je nu constructief aan de slag om waar nodig aanpassingen en verbeteringen door te voeren? Hoe kan je op een coachende manier het maximaal potentieel van een team benutten en hierdoor optimaal presteren? Aan het einde van de dag gaan we kijken welk resultaat je hebt behaald op je eigen groeipad, wat je direct in kan zetten in de praktijk en waar jij jezelf verder wil ontwikkelen.

Aan de orde komt o.a.:

 • Team Canvas
 • Shu-Ha-Ri
 • Jouw ontwikkelpad

Je leert in de opleiding het belang van intervisie. Na de training heb je wellicht nog steeds behoefte aan een sparringpartner. Hoe je dat opzet leer je op de laatste dag.

Na het volgen van de training kun je als Agile Coach organisaties zelfstandig begeleiden in een Agile transformatie.
Je leert de verandering te definiëren, plannen, besturen en borgen.

Je weet wat Agile en scaling is en kunt dit pragmatisch inzetten
Je kunt coachen op de inhoud en je weet hoe je teams en ProductOwners coacht richting betere resultaten
Je kunt jouw eigen impact en de verbeteringen van de organisatie aantonen
Je weet welke tooling geschikt is om op een pragmatische manier de organisatie governance in te richten
Je weet wat belangrijk is in de transformatie en kunt dit plannen en meten
Je kunt op samenwerking, het interpersoonlijke en individueel niveau coachen
Je hebt een goed gevulde gereedschapskoffer met intervisie-, facilitatie- en workshop middelen
De Agile Coach opleiding is uitermate geschikt voor mensen die een Agile transformatie willen begeleiden, maar ook organisatie- of team coaches profiteren van deze training!

Voorkennis van de Agile processen en instrumenten is handig, maar ervaring is zeker niet noodzakelijk. De training is geschikt voor coaches van verschillende ervaringsniveaus.

Heb je nog nooit met Agile gewerkt, nog geen ervaring met coaching en geen functie als manager of HR-adviseur? In dat geval adviseren wij om eerst een Certified Scrum Master training bij ons te volgen.

De Agile Coach opleiding is een intensief programma dat de nodige inzet en drive vraagt om de organisatie elke dag een beetje beter te maken. We behandelen veel stof in relatief korte tijd. Houd er daarom rekening mee dat deze training het meeste effect heeft als je ook een vast team hebt waarop je voor het huiswerk en de intervisie kunt terugvallen.

Mogelijk achtergronden voor deze training waarmee je in kunt stappen:

 • Coachend manager
 • Startend / medior ScrumMaster
 • HR consultant/ business partner
 • (persoonlijk) coach
 • Ervaren Scrum team lid en klaar voor je volgende stap

Open Inschrijving

De Agile Coach opleiding kent een vaste prijs (excl. BTW) voor het gehele traject van 10 weken. Dit zorgt ervoor dat je direct een overzicht hebt van alle kosten en niet voor verrassingen komt te staan door additionele kosten.

De prijs voor dit 10 weken programma is € 3595,- (ex. BTW)

Schrijf je nu in!

De data voor 2019 en 2020 zijn:

Dag 1: 16-12-2019
Dag 2: 06-01-2020
Dag 3: 20-01-2020
Dag 4: 03-02-2020
Dag 5: 02-03-2020

 

Wil je deze training incompany afnemen?

Neem contact met ons op voor meer informatie (020) 737 0335

Deze investering is inclusief:
Trainingskosten, trainingsmateriaal, arrangement, overnachting, diners, lunch, koffie, thee.

Betaalwijze

Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen nemen wij contact met jou op om de planning definitief te maken. Als deze definitief is gemaakt versturen we de factuur. Deze dient binnen 30 dagen na factuurdatum te worden voldaan, in ieder geval voor aanvang van de opleiding.

Vul het onderstaande formulier in of bel ons om je inschrijving te starten!
Op welke startdatum wil je graag meedoen?

Ik kom als:
BedrijfZzp'erParticulier

Certificering is mogelijk bij de grootste en meest vooraanstaande agile certificering instantie de Scrum Alliance. Bel of mail ons ons om te bespreken welke certificering voor jou mogelijk is.

(020) 737 0335

Wat anderen vonden