Als leider wil je verantwoordelijkheid, initiatief en ondernemerschap binnen je team creëren. Heb jij ook moeite met het meekrijgen van je team?

Goed leiderschap begint bij jezelf

We zien vaak dat leiders tegen de uitdaging aanlopen dat ze hun team niet in de juiste richting meekrijgen. “Ze springen niet aan boord”, is een veel gehoorde uitspraak onder het management. Maar om een team mee te kunnen krijgen in de juiste richting, is het belangrijk om eerst naar jezelf te kijken. Wat zijn jouw leiderschapskwaliteiten en waar liggen je verbeterpunten?

Tijdens deze coaching sessies ontwikkel jij jouw nieuwe vorm van leiderschap. Hoe kun je leidinggeven zonder directief te zijn? Hoe krijg je je mensen wèl aan boord? Hoe kan jij jouw visie inspirerend overbrengen en hoe blijf je jezelf hierin?

Coaching sessie met een paard

Er zijn erg veel leiderschapstrainingen te vinden. Bij Epic Agility hebben we ervoor gekozen om ons te specialiseren in een leiderschapstraining met paarden. Paarden zijn namelijk heel sensitief en reageren direct op het (onbewuste) gedrag, op intenties en emoties. Een paard geeft je waardevrij een spiegel en laat je het effect van jouw intentie en jouw handelen zien. Zoals het paard reageert, zo zullen de teamleden ook reageren. De inzichten die je opdoet vanuit de interactie met het paard en de begeleiding van de coach, zorgen ervoor dat een leider kan inspireren en verbinden. Uiteraard hebben we hier veel onderzoek en ervaring in opgedaan.

In een serie van 1-op-1 sessies krijg je de juiste handvatten om te groeien in jouw leiderschapsrol. Voordat we starten met de sessies, formuleren we samen duidelijke leerdoelen. Het paard zorgt voor verdieping en intensivering van jouw ontwikkelproces.

Het paard zal fungeren als loepzuivere spiegel, die zonder oordeel reageert op jouw eigen (onbewuste) gedrag, jouw patronen, intenties en emoties.

Je wordt begeleid door de coach, op basis van het gedrag van het paard. Uit de reactie van het paard verkrijg je inzichten in jouw huidige gedrag. Op basis hiervan creëren we een ontwikkelplan om nieuw gedrag en nieuwe intenties te ontwikkelen. Je kunt dit ook direct toetsen in de praktijk. Het paard is in het hier en nu en zal meteen op elke verandering reageren.

Waarom is coachen met paarden zo effectief?

Paarden zijn heel sensitief en reageren in het hier en nu op ons (onbewuste) gedrag, op onze intenties en emoties. Een paard geeft je waardevrij een spiegel en laat je het effect van jouw intentie en jouw handelen te zien. Zoals het paard reageert, zo zullen jouw team leden ook reageren op jouw handelen.
Een paard zoekt verbinding, als hem dat meer oplevert dan alleen zijn. Door te ervaren wanneer het paard zich aan jou verbindt en wanneer niet, leer je precies waaraan je kan werken om in verbinding te blijven.
Het is een unieke manier om dichter bij je eigen leiderschap skills te komen, kom uit je comfortzone en ga de confrontatie aan!

De sessie

Deze coaching sessies zijn te boeken op afspraak. Je kunt dit op individuele basis doen, maar uiteraard ook met het team. Dan kun je direct de teamdynamiek proeven. 

Inhoud van het coaching traject

Vanaf de grond zullen we starten met een aantal simpele oefeningen die je samen met het paard uitvoert. Je hoeft dus niet op het paard te zitten, maar blijft veilig met beide benen op de grond ;). De reactie van het paard vormt het uitgangspunt van het coaching traject.

Iedere sessie sluiten we af met een actieplan dat we de volgende bijeenkomst evalueren. Zo blijven de sessies lekker effectief en doelgericht.

Opbouw van de trainingen

In de eerste sessie bepalen we jouw coachingsdoel en werken we die uit in onderliggende thema’s. Elk thema zal vervolgens in een aparte sessie aan bod komen. In elke sessie doorlopen we de aanpak aan de hand van het Assen-model, dat is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog en NLP trainer Michael Hall.

De Methode: Assen van verandering

Tijdens de coaching sessies met paarden maken we gebruik van ‘De 4 Assen van Verandering’.

Waarom is deze methode effectief?

Negatieve emoties die aanwijzen wat we willen vermijden;
Positieve emoties die duiden wat we willen bereiken;
Een inzicht in wat er moet gebeuren en waarom;
Een beslissing om daadwerkelijk te veranderen;
Het creëren van nieuwe motivaties, associaties, gevoelens en gedachten;
De uitvoering van het nieuwe gedrag;
De behaalde successen om de verandering te versterken;
Het testen en monitoren van de vooruitgang.

Deze acht aspecten zijn verdeeld over 4 assen, die we doorlopen tijdens het coaching traject. Hierdoor is het daadwerkelijk veranderen en het resultaat daarvan ingebed in de coaching sessies.

De trainer: Jona Rens

Jona heeft een jaar lang doorgebracht bij de cowboys in de outback van Australië. Via het natural horsemanship maakte zij voor het eerst kennis met een natuurlijke leiderschapsvorm in de omgang met paarden.

Jona is al vele jaren werkzaam als Agile coach en liep vaak aan tegen de uitdaging van persoonlijk leiderschap. Hier heeft zij zich in verdiept en is zich tevens gaan specialiseren in de coaching met paarden. Door haar eigen bijzondere ervaring, zag zij direct de toegevoegde waarde voor leiderschapstrajecten bij bedrijven. Het succes van een team of organisatie hangt in grote mate af van een gekozen leiderschapsstijl en hoe er door het team op wordt gereageerd.

Inmiddels mag zij zich gecertificeerd paarden-coach noemen. Ze heeft de volledige geaccrediteerde opleiding afgerond aan het EOC.  Jona helpt teams en individuen hiermee groeien in hun natuurlijk leiderschap.

 

Paardentraining Epic Agility

De kosten

Het traject is op maat, een offerte en meer informatie zijn op te vragen via jona@epicagility.nl

Na het volgen van deze training ontvang je een certificaat van deelname.

Locatie

Onze vaste uitvalsbasis voor deze sessie is Stal Groenendaal in Bunschoten- Spakenburg. Maar uiteraard kan deze sessie in overleg overal in Nederland gegeven worden.

Wat anderen vonden:

“De ‘schreeuw’ van het paard zal ik echt nooit meer vergeten. Dit heeft mij wel wakker geschud en maakt dat ik me nu bewust ben van mijn hardnekkige patroon en het herken. Eerder had ik dat helemaal niet door.  De paarden-coaching sessie vond ik heel waardevol.“

– A. van Berigje, Financieel adviseur VvAA

“Fijne en confronterende ervaring die mij veel geleerd heeft over mijzelf en hoe ik functioneer in mijn werkomgeving.”

M. Steenman, Senior Business Analyst KLM

Neem contact met ons op over de mogelijkheden via ons formulier of bel 020 737 0335

* = verplicht