Leiderschap & Verandering | Product & Innovatie | Scrum.org

Professional Scrum Product Owner – Advanced | PSPO 2

Productontwikkeling naar een hoger niveau tillen binnen de Scrum werkwijze, vanuit 6 aspecten (‘stances’) die een focus leggen op communicatieve vaardigheden.

Expert

Maakt impact op jouw werk

2 dagen

Vanaf € 1495,-

Klassikaal, Incompany

Ben jij al een tijd Product Owner of een ervaren Product Manager en ben je op zoek naar de volgende stap in jouw ontwikkelpad? Word expert op het gebied van Product Ownership met onze Professional Scrum Product Owner Advanced (PSPO-II) training, het vervolg op de PSPO van Scrum.org.

Meer over de training

Met de PSPO-II training breid je jouw kennis uit als Product Owner

De Professional Scrum Product Owner Advanced training (PSPO-II) is gericht op Product Owners en Product Managers met ervaring. De training geeft inzicht in de ‘stances’ die product owners kunnen aannemen om succesvol te zijn. De training is inclusief het examen voor het PSPO-II certificaat van Scrum.org.

Agile Product Management is een fantastisch, maar ook complex vakgebied. Hoewel een training als Professional Scrum Product Owner een goed startpunt is, gaat de rol verder dan het Scrum Framework. In de training Professional Scrum Product Owner – Advanced kijken we naar de Stances van de Product Owner: Hoe wordt je een effectieve visionair, klant vertegenwoordiger, onderzoeker, beslisser, samenwerker en beïnvloeder? Deze training is een absolute must voor iedereen die zijn of haar eerste ervaring opgedaan als producteigenaar en er klaar voor is om nog meer impact te maken.

De PSPO-II is bijzonder geschikt voor gevorderde Product Owners en Agile Product Managers (die bijvoorbeeld binnen een SAFe organisatie werken). Ook is deze training geschikt voor wanneer je Product Owners wilt helpen groeien, bijvoorbeeld als Scrum Master of leidinggevende. Tijdens de training wordt veel in teamverband aan casussen gewerkt. Juist door het delen van jouw ervaring leer je samen en van elkaar, hoe je het beste waarde kunt leveren. Concreet gaat de training niet in op hoe Scrum in de basis werkt, of de verschillen met een plan gedreven aanpak (lees waterval), maar juist wel op hoe je nog effectiever kan zijn in je rol als Product Owner.

Sta je aan het begin van je carrière als Product Owner? Dan is de Professional Scrum Product Owner (PSPO-I) training meer geschikt.

Professional Scrum Product Owner – Advanced | PSPO 2

Incompany training aanvragen

Start je ontwikkeling vandaag!

Waarom is deze training geschikt voor jou?

De leerdoelen van deze training richten zich op het verbeteren van de verschillende houdingen (“stances”) van de Product Owner.

De training

Dit is wat jij leert

Customer Representative – gericht op het begrijpen van problemen, uitdagingen en potentiële kansen van de klant.

Visionairy – communiceert de visie, toekomstige staat en mogelijkheden op een manier die gemeenschappelijk begrip bevordert.

Experimenter – gericht op innovatie, het testen van hypotheses en het valideren van potentiële waarde om productinnovatie te stimuleren.

Influencer – communiceren met en beïnvloeden van stakeholders, klanten en ontwikkelaars om focus te krijgen op een gemeenschappelijk doel.

Collaborator – altijd op zoek naar input, ideeën en feedback van anderen.

Decision Maker – gericht op het creëren van maximale impact door het maken van duidelijke keuzes en beslissingen.

De inhoud

Zo krijgen we het voor elkaar

We beginnen de training met introducties en de casestudie OLD News. OLD News is een mediabedrijf in stormachtig weer, dat probeert te overleven in de huidige moderne digitale tijd. OLD News als bedrijf, haar medewerkers en jij als nieuwe, startende Product Owner bij dit bedrijf zullen gedurende de training voor vele uitdagingen komen te staan.

Vervolgens duiken we in de zes verkeerd begrepen en de zes voorkeurs stances van de Product Owner. Je maakt kennis met de verschillende stances en je krijgt de gelegenheid om de verschillende stances te verkennen, met een verscheidenheid aan opdrachten en cases om te behandelen.

Na de introductie van de “Stances of the Product Owner”, duiken we in de eerste stance; The Customer Representative. In dit deel gaan we onderzoeken wat het inhoudt om een Product Owner te zijn die de klant vertegenwoordigt. En wat is eigenlijk een goede definitie van een product? We onderzoeken gedragingen, tools, technieken, tips en trucs om als Product Owner de klant beter te vertegenwoordigen door middel van bijvoorbeeld (marketing) persona’s en customer mapping.

De “Visionary Product Owner” is het volgende onderdeel. In dit deel zullen we de OLD News missie en visie samen onderzoeken, en ook hoe je storytelling en roadmaps kunt gebruiken om jouw visie effectiever te communiceren en te verkopen.

Nu we een beter begrip hebben van de visie, is het tijd om in de “Experimenter” stance te duiken. Terwijl we verschillende tools en technieken uit de wereld van ‘design thinking’ en ‘lean startup’ verkennen, zullen we ook een beter begrip krijgen van hoe je de juiste experimenten uitvoert.

Als ‘influencer’ verdiepen we ons in de wereld van stakeholder management. Hoe werkt beïnvloeding zonder formele macht? Het beïnvloeden van stakeholders is echter niet het enige wat je doet als Product Owner. Er zijn veel situaties waarin je de stance van “De Collaborator “moet aannemen. In dit deel van de cursus maak je kennis met concepten als Agile Governance, Agile Contracting en Agile budgettering, en leer je meer over wat er nodig is om de “Collaborator” te zijn.

Na alle interessante discussies, inhoud en oefeningen gedurende twee dagen, is het nu tijd om de training af te sluiten. Terwijl we ons naar de bar begeven voor een paar drankjes, denken we terug aan twee energieke, inspirerende en waardevolle dagen, waarin we allemaal een stap dichter zijn gegroeid naar het worden van ondernemende Product Owners.

Kiezen voor 

Epic Agility als opleider

Z

9.3 scoren onze trainingen gemiddeld

We trainen met plezier en passie!

Z

Meer dan 25 verschillende Agile en Scrum trainingen

Gecertificeerd door Scrum.org, Scrum Alliance, Scaled Agile, Kanban University en ICAgile.

Z

500+ Agile trainingen reeds gegeven

Zowel maatwerk incompany trainingen als op onze locatie in hartje Amsterdam.

Z

Impact op meer dan 5000 medewerkers en leiders

Begeleiding van complete Agile transities, tot individuele coaching.

Hoe verloopt de certificering?

Na het volgen van de training wil je natuurlijk direct je PSPO-II certificaat halen! Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk?

PSPO-II Certificering
Je deelname aan de PSPO-II training geeft je de nodige kennis om zo het PSPO-II examen te kunnen behalen. Je ontvangt van ons een link naar de Scrum.org omgeving waar je jouw examen kunt doen. Heb je jouw examen binnen 14 dagen gedaan en ben je nog niet geslaagd, dan ontvang je een kosteloze herkansing.

Na de training ontvang je twee e-mails:

Vanuit Epic Agility ontvang je de slides die we hebben gebruikt tijdens de training. Altijd handig om in de toekomst nog even terug te kijken.
Vanuit de Scrum.org ontvang je een email waarin duidelijk staat uitgelegd wat je moet doen om het certificaat te behalen.

Het groeipad na de PSPO-II
Met het PSPO certificaat op zak, is er altijd de mogelijkheid om door te groeien in je rol als Product Owner. Zie hieronder de mogelijkheden! Elke dag een beetje beter!

Het ontwikkelpad van Professional Scrum Product Owner – Advanced | PSPO 2

FAQ

Veelgestelde vragen en het traject

Wat is het verschil tussen Scrum Alliance en Scrum.org?

Om te beginnen is het goed om te weten wat ze gemeen hebben. Bij zowel Scrum Alliance als Scrum.org kun je je onder andere laten certificeren als officieel erkend Scrum Master en Product Owner.

Je groeipad daarna hangt echter af van welke certificering je kiest, want bij beide partijen heb je het basiscertificaat van dezelfde organisatie nodig om aan het vervolg deel te kunnen nemen. Zo haal je bij de Scrum Alliance eerst de CSM of CSPO alvorens je voor de Advanced-CSM of Advanced-CSPO op kan gaan (en daarnaast heb je ongeveer een jaar praktijkervaring in genoemde rol nodig). Scrum.org geeft bij zowel de PSM als PSPO hun eigen level I certificaat als voorwaarde voor level II.

Hoe kies je dan bij welke organisatie je je wil laten certificeren? Dit zijn de belangrijkste verschillen:

Training:

 • Bij Scrum Alliance is een live (online) training verplicht.
 • Bij Scrum.org is training niet noodzakelijk.

Inhoud van de training:

 • Bij Scrum Alliance bepaalt de trainer de inhoud en is de training opgebouwd met leerdoelen. Het idee daarbij is dat je alle theorie thuis kan lezen en je je in de training kan richten op de vertaling van theorie naar praktijk.
 • Bij Scrum.org staat de inhoud grotendeels vast en is het voornamelijk theoretische kennis doornemen om je voor te bereiden op het theorie-examen.

Examen:

 • Bij Scrum Alliance krijg je als ScrumMaster in wording 50 meerkeuzevragen in 60 minuten. Product Owners doen geen examen.
 • Bij Scrum.org krijg je 80 vragen in 60 minuten, vragen bestaan uit meerkeuze, meervoudig antwoorden en waar/onwaar.

Examenscore:

 • Bij Scrum Alliance moet je meer dan 74% van de vragen goed hebben.
 • Bij Scrum.org moet je meer dan 85% van de vragen goed hebben beantwoord.

Geldigheid certificaat:

 • Bij Scrum Alliance is je certificaat 2 jaar geldig, om te verlengen maak je kosten en moet je studiepunten behalen, maar daardoor is je kennis wel helemaal up-to-date. Indien je een vervolg- of verbredingstraining volgt van Scrum Alliance, worden na behalen van je examen al je andere certificeringen van de Scrum Alliance met 2 jaar verlengd. Zo hoef je dus nooit voor hetzelfde examen op voor een actieve certificering (al mag dat natuurlijk wel).
 • Bij Scrum.org is je certificaat oneindig geldig, maar daardoor heb je mogelijk verouderde kennis na verloop van tijd.

Erkenning op de markt:

 • Scrum.org geniet meer bekendheid in Nederland.
 • Scrum Alliance is weer bekender in de rest van de wereld.

Welke organisatie je dus kiest voor je certificering, hangt af van hoe belangrijk bovenstaande punten voor je zijn. Kun je nog steeds niet kiezen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

 

Waar vinden de trainingen plaats?

De meeste van onze trainingen zijn op onze trainingslocatie aan De Ruijterkade 112-F in Amsterdam, op een paar minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal. Vindt de training plaats op een andere locatie? Dan zie je dat terug op de trainingspagina.

Hoe werkt het inschrijfproces?

Inschrijven heb je binnen een paar minuten geregeld:

 1. Kies een datum en vul het aantal deelnemers in.
 2. Geef je naam en e-mailadres door. Klik op de knop ‘bevestigen’.
 3. Vul de facturatiegegevens in op de check-out pagina. Kies hier ook je betaalmethode en rond je inschrijving af.

Vervolgens gaan wij voor je aan de slag:

 • Je krijgt per mail een bevestiging van je inschrijving.
 • Heb je ingeschreven met STAP-budget? Dan krijg je van ons een aanmeldbewijs, daarmee kun je in het volgende STAP-tijdvak je aanvraag doen. Wanneer het UWV je aanvraag heeft goedgekeurd, krijg je van ons de factuur. Is je aanvraag afgewezen? Dan krijg je een creditfactuur. Meer over STAP lees je hier.
 • 1 tot 2 weken voor de training sturen we je de uitnodiging met alle praktische informatie. Heb je geen mail ontvangen, ook niet in de spam-map? Bel ons op 020 737 03 35 of stuur een mail naar info@epicagility.nl, dan kijken we de status voor je na.

Alle stappen doorlopen en alle informatie ontvangen? Dan zien we je graag op de training!

Zijn jullie trainingen BTW-vrijgesteld?

Jazeker, in september 2023 zijn wij beoordeeld én goedgekeurd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Dat betekent dat wij onze trainingen vrijgesteld van BTW mogen aanbieden aan:

 • particulieren
 • overheidsinstanties die niet BTW-plichtig zijn en hun werknemers
 • bepaalde instellingen, branches en bedrijfsactiviteiten die BTW-vrijgesteld zijn en hun werknemers:
  • beleggingsgoud
  • collectieve belangenbehartiging
  • componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten
  • financiële diensten en verzekeringen
  • fondsenwervende activiteiten
  • gezondheidszorg
  • jeugd- en jongerenwerk
  • kansspelen
  • kantines
  • kinderopvang
  • levering roerende bedrijfsmiddelen
  • lezingen, excursies en rondleidingen
  • onderwijs
  • onroerende zaken
  • postdiensten
  • radio en televisie
  • samenwerkingsverbanden (koepelvrijstelling)
  • sociaal-culturele instellingen
  • sportorganisaties en sportclubs
  • uitvaartondernemers

En dat is heel goed nieuws, want daardoor betaal jij onder de streep 21% minder voor jouw training. Alle trainingen komen in aanmerking, onafhankelijk van niveau of certificering.

Verzorgen jullie ook lunch?

Ja, voor trainingen die een hele dag duren verzorgen we een lunch met luxe belegde broodjes, salade en een versgeperst sapje. En dat alles helemaal vegetarisch. Heb je een voedselallergie of andere dieetwensen? Laat het ons dan weten, dan zorgen wij voor een lekker alternatief.

Trainingen zijn inclusief lunch bij Epic Agility

Duurt je training of workshop een dagdeel? Dan is de lunch op eigen gelegenheid en voorzien we je graag ter plekke van lunchtips.

Schrijf je in voor de volgende training

Incompany training aanvragen