Coachen met een paard: heel effectief!

Het paard als spiegel van jouw leiderschap.

Het paard zorgt voor verdieping en intensivering van jouw ontwikkelproces.

In de coaching sessie krijg je handvatten om jouw ontwikkel potentieel te benutten, om ongewenste patronen om te zetten naar effectief gedrag.

De coach begeleid de sessie met diverse oefeningen en werkvormen. Het paard zal zonder oordeel jouw onderliggende intentie spiegelen en ook meteen laten zien als je op de juiste weg zit.

Zowel in jouw team als bij jezelf, wil je verantwoordelijkheid, initiatief en ondernemerschap stimuleren. Om hier succesvol in te worden moet je kennis en inzicht hebben in ieders drijfveren, terugkerende patronen herkennen en doorbreken en leren waar de ontwikkel kansen liggen. Het paard zorgt ervoor dat de kern meteen naar boven komt, de coach begeleidt dit proces. 

Een unieke kans om effectief stappen te nemen!

Management Drives

Een ijzersterke toevoeging aan het coachen met paarden:

Een Management Drives profiel maakt inzichtelijk wat een team of een persoon motiveert, waardoor gedrag bespreekbaar wordt en valkuilen inzichtelijk gemaakt worden. Hieruit volgt een ontwikkelplan. Deze ontwikkel wens is weer een prachtige inzet voor een coaching sessie met een paard. Een prachtige combinatie!

Lees alles over Management Drives

Neem contact met ons op over de mogelijkheden via ons formulier of bel 020 737 0335

* = verplicht

De training met inzet van een paard

In de sessie verdiep je je doormiddel van diverse oefeningen en werkvormen. Hierdoor krijg je de handvatten om jouw ontwikkel potentieel te herkennen en te benutten, om ongewenste patronen om te zetten naar effectief gedrag. Het paard zorgt voor verdieping en intensivering van jouw ontwikkelproces.

Waarom met een paard?

 • Paarden zijn namelijk heel sensitief en reageren direct op het (onbewuste) gedrag, op intenties en emoties. 
 • Een paard is oordeel vrij en daardoor een prettige spiegel
 • Een paard vertoont geen sociaal gewenst gedrag, maar is compleet eerlijk. 
 • Een paard is voor veel mensen buiten je comfort zone en daarmee kan je minder schuilen achter jouw coping mechanismes. 
 • Het paard is in het hier en nu en zal meteen op elke verandering van jou reageren, zo krijg je meteen feedback op jouw aanpassingen!

Wat deelnemers achteraf vaak terug geven  “ Van alle coaching sessies die ik gevolgd hebt, was dit de meest effectieve!”

De trainer: Jona Rens

Jona heeft een jaar lang doorgebracht bij de cowboys in de outback van Australië. Via het natural horsemanship maakte zij voor het eerst kennis met een natuurlijke leiderschapsvorm in de omgang met paarden.

Jona is al vele jaren werkzaam als Agile coach en liep vaak aan tegen de uitdaging van persoonlijk leiderschap. Hier heeft zij zich in verdiept en is zich tevens gaan specialiseren in de coaching met paarden. Zij heeft de volledige geaccrediteerde opleiding afgerond aan het EOCP.

Door haar eigen bijzondere ervaring  zag zij de toegevoegde waarde voor leiderschapstrajecten bij bedrijven. Het succes van een team of een organisatie hangt in grote mate af van de toegepaste leiderschapsstijl en hoe er wordt samengewerkt. Jona helpt teams en individuen hiermee groeien in hun persoonlijk leiderschap.

Lees alles over Jona Rens

Doelstellingen – individu

 • Inzicht krijgen in jouw drijfveren
 • Herkennen wat jouw professionele stijl van werken is
 • Herkennen van valkuilen
 • Onbewust onbekwaam omzetten naar bewust bekwaam
 • Regie krijgen en houden als individu
 • Opstellen eigen ontwikkel plan, met evt vervolg sessies
 • Borgen van de verandering zorgt voor effectiviteit en resultaat

Doelstellingen – team

 • Inzicht krijgen in ieders drijfveren
 • Herkennen van andermans drijfveren en hoe met verschillen om te gaan
 • Herkennen van valkuilen als team
 • Regie krijgen en houden
 • Team building
 • werken aan veiligheid en verbondenheid
 • Opstellen ontwikkel plan, met evt vervolg sessies
 • Borgen van de verandering zorgt voor effectiviteit en resultaat

Hoe gaat het in zijn werk? 

Vooraf vul je de vragenlijst van Management Drives in, die je per mail toegestuurd krijgt. Hieruit stelt Management Drives jouw unieke profiel op. 

Op de dag van de training, starten we met het verklaren van jouw profiel. Je zal veel herkennen en er zullen al veel inzichten vallen. Hieruit komt ook jouw ontwikkel potentieel naar voren. We bespreken wat daarvan voor jou het meest urgent is. Met dat ontwikkel doel gaan we naar het paard. 

In de paarden bak, een omheinde zand vlakte, is een ring afgezet, waar het paard binnen blijft. Jij zelf kan er ten alle tijden uit, mocht je dat willen. Je blijft gedurende de training gewoon met beiden voeten op de grond, er wordt niet op het paard gereden. 

De sessie met het paard start met een simpele opdracht die je met het paard uitvoert. Vanuit het verloop van deze opdracht ontvouwt zich het coachingsgesprek.   Hierbij zal steeds de koppeling gemaakt worden met de inzichten uit het Management Drives profiel. 

Iedere sessie wordt afgesloten met een actieplan, zodat de sessie niet alleen inzichten verschaft, maat meteen resultaat oplevert. 

De kosten

De Management Drives sessie en de paardencoaching sessie zijn in combinatie, maar ook als afzonderlijke onderdelen te boeken. Bij aankoop van een serie kan er een korting worden besproken. 

Individueel

 • Management Drives test invullen & terug koppelling, losse sessie 1,5 uur á €200,00 (exclusief het profiel á €150,- p.p.)
 • Paarden coach sessie 1,5 uur á 200,00 (exclusief huur paard, evt lunch ed)
 • Combinatie, 1 dagdeel á €350,00 (exclusief profiel, huur paard, evt lunch ed)

Team

 • Management Drives inzicht en team sessie, 1 dagdeel  á €1250,00 (exclusief de profielen á €150,- p.p.)
 • Paarden coach team workshop, 1 dagdeel á €1250,- (exclusief huur paard en locatie, lunch ed)
 • Combinatie, 1 dag á €2200,- (exclusief profiel, huur paard en locatie, lunch ed)

Een offerte en meer informatie zijn op te vragen via jona@epicagility.nl

Opbouw van de coaching sessies

De eerste sessie is los te boeken. Dan doen we vooraf een intake waarbij we jouw huidige situatie en leer wens bespreken, waarvoor we een aanpak op maat maken.

Mocht je een langer traject willen, dan gebruiken we de eerste sessie om de verschikkende onderliggende thema’s bovenwater te halen. We spreken af hoeveel sessies we uitstippellen om die aan bod te laten komen.

De Management Drives sessie en de paardencoaching sessie zijn in combinatie, maar ook als afzonderlijke onderdelen te boeken.

Locatie

Onze vaste uitvalsbasis voor deze sessie is Stal Groenendaal in Bunschoten- Spakenburg. Maar uiteraard kan deze sessie in overleg overal in Nederland gegeven worden.

Paarden coaching blogs

Wat anderen vonden:

“De ‘schreeuw’ van het paard zal ik echt nooit meer vergeten. Dit heeft mij wel wakker geschud en maakt dat ik me nu bewust ben van mijn hardnekkige patroon en het herken. Eerder had ik dat helemaal niet door.  De paarden-coaching sessie vond ik heel waardevol.“

– A. van Berigje, Financieel adviseur VvAA

“Fijne en confronterende ervaring die mij veel geleerd heeft over mijzelf en hoe ik functioneer in mijn werkomgeving.”

M. Steenman, Senior Business Analyst KLM

Paardentraining Epic Agility