Van kantoor naar digitaal naar hybride werken

door | aug 2, 2021

Wat brengt de toekomst van ‘het nieuwe werken’?

 

Hybride werken: het is nu meer dan ooit een relevant thema om als werkgever over na te denken. Want hoe gaat de toekomst van ‘het nieuwe werken’ eruit zien? En hoe speel je daar als Scrum Master op in? Jeroen Kooistra, Agile Coach en Release Train Engineer (RTE), deelt zijn visie op het nieuwe werken: “In 2020/2021 is er iets baanbrekends in gang gezet, waar wij met zijn allen wereldwijd hebben bewezen remote goed samen te kunnen werken.” Wat zijn de lessen die hij leerde deze afgelopen periode?

 

 

Aardverschuiving in werkwijze

 

De afgelopen anderhalf jaar bracht een digitaal werktijdperk. Van de één op de andere dag moesten zowel werkgevers als werknemers zich een compleet nieuwe manier van werken aanmeten: digitale vergaderingen, concentreren op je werk aan de keukentafel en onderling vertrouwen in privé/werkverdeling nu kantoortijd wegviel. En hoewel iedereen deze periode anders zal hebben ervaren, is het bijna ondenkbaar geworden dat we massaal weer fulltime op kantoor zitten. Jeroen: “Ik denk dat mensen wereldwijd hebben gemerkt hoeveel meer privétijd er overblijft als je vanuit huis werkt. Dit gaat een aardverschuiving teweeg brengen in de hoeveelheid tijd die mensen nog onderweg willen zijn naar afspraken.” 

 

De Mens in een Team

 

Jeroen vond er een compleet eigen weg in. “In mijn rol als Scrum Master vind ik het belangrijk om in deze post-Corona wereld aandacht te geven aan de mens in een team. De keuze was voor mij dan ook snel gemaakt: elkaar fysiek ontmoeten, uiteraard met respect voor de maatregelen en elkaars grenzen, helpt mij mensen beter aan te voelen. Dat kan simpelweg door een gezamenlijke wandeling op de Veluwe of een lunch op het terras. Door de aandacht voor het individu zichtbaar belangrijk te maken, wordt de virtuele samenwerking binnen het team ook minder onwennig.”

 

Ook als Release Train Engineer brengt het digitale tijdperk wel nieuwe uitdagingen mee. “Het online faciliteren van team meetings of zelfs grote events zoals een SAFe PI Planning vragen om een hele nieuwe skillset. Uitvoerige kennis van bepaalde applicaties bijvoorbeeld, maar ook online een boodschap kunnen overbrengen en virtuele spelvormen kunnen gebruiken, is niet voor de poes.” Jeroen begon midden in deze turbulente tijd als Release Train Engineer bij een groot internationaal bedrijf, waarbij hij een coördinerende rol heeft over een aantal internationale Scrum teams binnen één Agile Release Train (ART). Jeroen lacht: “Ik heb de afgelopen jaren proefondervindelijk ondervonden dat humor, normaal gesproken mijn go-to ijsbreker, lang niet overal hetzelfde is in de wereld.”

 

5 tips voor de Hybride Scrum Master of Release Train Engineer

 

  1. Besteed 1-op-1 aandacht aan je ART of Scrum teamleden; ga eens met z’n tweetjes wandelen, bijvoorbeeld;
  2. Plan bewust tijd in om bij elkaar te komen zonder dat dit per se werkgerelateerd is, bijvoorbeeld door middel van een online bordspel bij Boardgamearena;
  3. Bepaal welke meetings belangrijk zijn om fysiek te doen en stem dit af met het team;
  4. Besteed bij een hybride SAFe PI Planning samen met je collega RTE’s veel aandacht aan de invulling van het teamgevoel gedurende de PI Planning dagen, bijvoorbeeld door een ART-brede fun activiteit te organiseren zoals een Escape Room of een Kahoot quiz;
  5. Zorg dat je een wizard wordt in beheersen van faciliterende tools, zoals Miro of Mural. Een groot online evenement valt of staat met een goede voorbereiding en uitvoering en het team vertrouwt er 100% op dat jij dit volledig beheerst.

Grenzeloos Hybride

De toekomst van hybride werken is niet set-in-stone, maar voor Jeroen is het wel duidelijk dat online samenwerken een blijvertje is. “Ik denk dat bedrijven de komende maanden en jaren gaan observeren wat er wel en wat er niet werkt en nieuwe technieken steeds gangbaarder gaan worden.” En hoewel hij hologram meetings niet uitsluit over een paar jaar, blijft hij groot voorstander van de fysieke, sociale interactiemomenten. “Elkaar face-to-face zien is ontzettend belangrijk. Het is wel bewezen dat thuiswerken heel efficiënt kan zijn, maar een Retrospective is toch echt fijner als je elkaars lichaamstaal kunt lezen.” 

Hybride werken, nu wereldwijd een tried and tested fenomeen, heeft ook nog andere voordelen. Denk aan grenzeloos werken bijvoorbeeld. Jeroen: “Waarom kijken naar landsgrenzen als je je ook kunt focussen op kwaliteiten bij het samenstellen van je teams? Alle drempels gaan vervallen als het gaat om het samenstellen van het ideaal team.” Een ideaal internationaal team betekent voor een Scrum Master of Release Train Engineer wel dat er extra aandacht moet uitgaan naar onderlinge cultuurverschillen. “En in welke setting je ook werkt, het fun element blijft belangrijk. Doe je best om meetings leuk te maken, ook op afstand. En doe je call wandelend, bijvoorbeeld. Dan ben je even weg van je bureau wat meteen een frisse blik en een andere mindset geeft.” 

Geschreven door

Jona Rens

Jona Rens is Agile Team Coach en trainer met ruim 15 jaar ervaring in de theaterwereld en 5 jaar ervaring in Agile coaching. Beide werelden brengt zij samen in hetgeen dat ze het liefste doet: training geven. Bij Epic Agility werkt Jona hard om officieel Certified Scrum Trainer te worden.