Sensys Gatso streeft ernaar om door middel van het veranderen van verkeersgedrag een veiligere wereld te creëren. Ook zijn ze serieus om een optimaal functionerende werkplek te creëren. Toen ze de hulp van Epic Agility vroegen om met hun software ontwikkelteam aan de slag te gaan, greep Han Rooijakkers meteen deze kans. De resultaten waren zo goed, dat Sensys Gatso vroeg om de Epic Agility strategie bedrijfsbreed te implementeren. Han blikt terug op twaalf impactvolle maanden.
Een net-niet-situatie
Een veelvoorkomende situatie is dat een bedrijf wel de voordelen ziet van scrum, maar het net-niet optimaal weet door te voeren. Zo ook bij Sensys Gatso, dat sinds 2010 de scrum al toepaste, maar ruimte zag voor verdere verbetering. “Ze zochten iemand die kon helpen met hun uitdaging om de scrum werkwijze naar het volgende niveau te kunnen brengen”. Na een positieve intake kon Han aan de slag.
Drie maanden lang werkte hij met het team om de scrum werkwijze verder eigen te maken. “De werkwijze van Epic Agility is heel praktisch, wat ook heel erg aansluit bij mijn persoonlijke visie. Ik pak dingen graag heel pragmatisch aan: je kunt eindeloos de theorie blijven uitleggen, maar de key zit in het eigen maken ervan.” Het bedrijf is erg gericht om op praktische manier de verkeersveiligheid te vergroten. Juist bij zo’n bedrijf past ook een praktische aanpak. “De teams maken zowel eigen software als hardware, ze zijn praktisch ingesteld en hebben dus een echte hands-on mentaliteit. Alleen theorie om de oren slaan, zou hier niet passend zijn geweest.”
“Je kunt eindeloos de theorie blijven uitleggen, maar de key zit in het eigen maken ervan.”
Bedrijfsbrede implementatie
Han wist in drie maanden tijd met het software ontwikkelteam enorme stappen te maken in voorspelbaarheid, kwaliteit en verantwoordelijkheid. Hierdoor was Sensys Gatso direct gemotiveerd om de werkwijze voor het hele bedrijf te implementeren. Zulke resultaten wilden ze overal terugzien. “Dat was natuurlijk een toffe uitdaging; om bedrijfsbreed mensen te trainen en op te leiden. Doordat scrum uitgesproken rollen kent, is het heel interessant om de juiste interne mensen te vinden om die in te vullen. In dat proces komen allerlei kwaliteiten naar boven die mensen misschien niet eens van zichzelf, laat staan van elkaar verwacht hadden.”
“Juist door onderling met elkaar in gesprek te gaan, en te blijven, over: ‘waarom doen we wat we doen?’, ‘wat verwachten we eigenlijk echt van elkaar?’ en ‘hoe kunnen we elkaar helpen?’ kun je heel veel van en over elkaar leren. Dit alles zorgde ervoor dat de kwaliteit van samenwerken op de werkvloer en tussen afdelingen verbeterde, waardoor de kwaliteit van het opgeleverde werk steeg. Daardoor hervonden veel mensen het plezier in hun werk.” Dat is natuurlijk de allermooiste uitkomst voor een agility consultant.
“Het toepassen van Scrum is een interessant proces waarbij kwaliteiten naar boven komen die mensen niet van zichzelf verwachten.“
Externe frisse blik
Waarom lopen veel bedrijven eigenlijk vast in het optimaal inzetten van scrum op de werkvloer? “Mensen zitten vaak vast in hun manier van doen en denken, patronen worden zo ‘eigen’ dat je ze niet meer als een patroon herkent. Als externe partij is het veel gemakkelijker om zulke dingen aan de kaak te stellen, dan wanneer je zulke vragen vanuit jezelf moet stellen. Door kort de kennis en kunde van een externe zoals Epic Agility in te schakelen, kun je een versnelling maken op zo’n manier dat je op de lange termijn de meeste impact kunt maken.” De frisse blik van Han hielp om de impactvolle kwaliteit van Sensys Gatso naar een nog hoger niveau te tillen.
“Bedrijven zitten vaak vast in hun manier van doen en denken. Als externe agility consultant is het gemakkelijker om daar een frisse blik op te werpen.”