VodafoneZiggo en de plug-and-play Agile Coach

door | feb 18, 2021

Van lange termijn en structureel tot acuut en interim en van klein bedrijf tot grote enterprise, iedere situatie vraagt om een andere aanpak of een ander type coach. Toen er een aanvraag binnenkwam vanuit het alom bekende VodafoneZiggo, wist Epic daar wel raad mee. De man voor deze klus? De hyper-ervaren Rob Paeper. Hij rondde recent af, en blikt terug op een unieke en succesvolle opdracht. 

Direct aan de slag

“De opdracht kwam een klein half jaar geleden binnen: een van de interne coaches bij VodafoneZiggo ging met zwangerschapsverlof en ze zochten iemand om tijdens die periode het stokje over te nemen.” Bij deze grote organisatie hebben zij zo’n 20 agile coaches actief in subgroepjes van 3 a 4 bij de verschillende bedrijfsonderdelen. De lijnmanager is een indirecte bekende van Rob, en zo ging het balletje rollen. “Twee gesprekken met hem en een aantal van de coaches bevestigden een interpersoonlijke klik. En dus kon ik aan de slag.” Zo werd een acute uitdaging snel opgelost en kon de coaching van alle teams zonder onderbreking worden voortgezet.

Omdat het bedrijfsonderdeel van VodafoneZiggo waar Rob tijdelijk mocht helpen qua organisatiestructuur al volledig ingesteld is op Agile werken, was de vraag om heel gericht verbeter advies te bieden. “Niet ongevraagd advies opdringen dus, maar kijken waar de schoen nog wringt en inspringen als een Scrum Master of een Product Owner zich meldt met een concrete hulpvraag.” Een vraag die bijvoorbeeld speelde was om beter te leren schatten. Dat bood de kans om daar mooie workshops voor op te zetten. “In veel opdrachten zie je ook terugkomen dat teams moeite hebben met concrete doelen stellen. Dat is namelijk niet alleen lastig, maar ook nog eens confronterend: als je opschrijft wanneer je welk resultaat wil behalen, duid je ook exact wanneer je gefaald hebt. Ja, je wilt transparant zijn, maar loop je daar niet ook een risico mee? Beide zijn vraagstukken waar ik heel concreet mee aan de slag kon.”

De plug-and-play coach op afstand

Zomaar instappen bij zo’n gigantische organisatie als nieuweling, vijf teams overzien en dat allemaal binnen 24 uur p/w, dat is niet voor de faint of heart. Rob lacht: “Ik heb al wat jaren op de teller, dat is hier wel van pas gekomen. Ik kon al op mijn derde werkdag een Team Canvas workshop draaien met een team. Dat kreeg ik ook terug van de opdrachtgever: hoe prettig ze dat vonden. Niet een maand lang een eigen analyse van de situatie maken, maar gewoon direct praktisch aan de gang gaan. Een plug-and-play-coach noemden ze dat. Een minder ervaren coach vragen om vijf teams op afstand te ondersteunen, was waarschijnlijk minder succesvol geweest. Dat is ook wel een les: onderschat niet hoeveel skills er nodig zijn om, zeker op afstand, impact te kunnen maken. Coaching is een serieuze bezigheid als je positieve resultaten wil behalen.”

Gelukkig kwam dat ook terug in de feedback, waar de meeste coaches dus eerst 3 a 4 weken gesprekken voeren en analyses maken, vloog Rob er direct in. “Ik ben heel praktisch en pragmatisch ingesteld. Dat past bij de Epic-aanpak: zorgen dat je impactful bent bij de mensen met wie je werkt. Wij stappen direct maar professioneel op een probleem af aan de hand van onze elf gestructureerde stappen. Die aanpak paste perfect bij hun hulpvraag.”

Unieke organisatie

Omdat de organisatie al volledig overtuigd is van de agile werkwijze, was iedereen bijzonder gemotiveerd. “Dat maakte dit een fantastische opdracht om te mogen doen. Werken met een ontvankelijke groep met enorm veel animo en energie zorgt dat je heel impactvol kunt zijn.” Zo’n unieke werkomgeving leidt tot ook hele specifieke aanbevelingen. “Men vindt al snel dat een coach alles moet kunnen, maar iedereen heeft zijn specialisaties. Een van mijn eind-aanbevelingen was dan ook om meer gebruik te maken van de poule aan interne coaches: door specialiteiten te combineren kunnen de coaches hun krachten bundelen, -en zo de impact vergroten. Ik heb veel kunnen leren van werken met coaches uit de VodafoneZiggo-poule en ik heb hen op mijn beurt ook weer wat dingen kunnen bijbrengen. Die kruisbestuiving was heel gaaf om mee te maken!”

Geschreven door

Rob Paeper

Agile Coach en trainer bij Epic Agility met een missie: mensen, teams en organisaties helpen te verbeteren. Elke dag een stapje vooruit maakt uiteindelijk een groot verschil. Rob pakt het ook, vooral door te beginnen en door niet meer los te laten tot er resultaat is.