Scrum certificering; kies je CSM of PSM?
Je bent van plan als Scrum Master of Product Owner aan de gang te gaan, of misschien ben je al lang als Scrum Master of Product Owner actief en heb je inmiddels al behoorlijk wat ervaring opgedaan. Je ziet door de bomen het certificeringsbos niet meer? Heb je jezelf weleens afgevraagd of je een certificering zou willen halen? Waarom zou je dat eigenlijk doen? Daarnaast krijgen wij ook vaak de vraag; wat is eigenlijk je groei- of carrière-pad in deze rollen?
Blijven ontwikkelen
Het halen van een certificaat is wat ons betreft een “license to learn”. Als je werkzaam bent binnen een Scrum en Agile Way of Working zal je jezelf moeten blijven ontwikkelen. Het volgen van Best Practices of het vinden van nieuwe technieken zullen je huidige werk als Scrum Master of Product Owner alleen maar effectiever en leuker maken. Door het volgen van een basistraining met certificering weet je waar je kunt beginnen. Jezelf daarna ontwikkelen in de praktijk en binnen je rol is essentieel. Vooral in de praktijk zul je leren nog meer impact te maken op je organisatie. Dat is niet alleen leuk, maar ook essentieel en uitdagend. Elke dag een beetje beter en naast training doe je dat ook vooral in de praktijk!
Het volgen van een training kan een bevestiging zijn van wat je al weet. Als je helemaal nieuw bent binnen de Scrum en Agile Way of Working, is het zelfs een heel prettig startpunt. Jezelf certificeren is ook een manier om aansluiting te vinden bij de Agile Community. Zo blijf je op de hoogte van wat er gebeurt en blijf je altijd doorleren. Op termijn kan je er voor kiezen om je nog verder te ontwikkelen en te specialiseren om een echte Agile en Scrum specialist te worden.
Certificeren zegt ook wat over de jouw kennis en ervaring. Of het nou een nieuwe baan of een opdracht is waar je naar zoekt, de mensen waarmee je in gesprek komt weten snel wat ze aan je kunnen hebben.
Als het om Scrum gaat zijn er 2 belangrijke certificering instanties waar je rekening mee wilt houden:
Scrum Alliance – CSM
De Scrum Alliance is opgericht door Jeff Sutherland, Mike Cohn en Ken Schwaber en is de grootste Scrum certificeringsorganisatie ter wereld (500.000+ actieve leden). De organisatie is pragmatisch en hecht veel waarde aan hoogwaardige kwaliteit. Trainingsmateriaal en trainers moeten voldoen aan hele strenge eisen. Ze zijn ook voorstander en promotor van Agile werken buiten de IT-wereld.
Je kan als basis kiezen uit een training voor Certified Scrum Master (CSM) en Certified Scrum Product Owner (CSPO). Na de twee dagen training ontvang je het CSPO-certificaat. Om een CSM-certificaat te behalen moet je een online examen afronden (35 multiple choice vragen, 24 goede antwoorden). Als voorwaarde voor certificering geldt dat er een training gevolgd moet worden, of in elk geval interactie met een Certified trainer of Coach hebben gehad. Na het behalen van het certificaat krijg je een tweejarig lidmaatschap bij de Scrum Alliance aangeboden. Na deze twee jaar is opnieuw certificeren een optie. Om het certificaat uit te breiden moet je praktijk ervaring aantonen door bijvoorbeeld SEUs (Scrum Educational Units) te verzamelen. Dat doe je door conferenties te bezoeken, extra training te volgen of bijvoorbeeld een artikel te schrijven
Het volgen van een training met certificaat van de Scrum Alliance betekent voor jou:
- dat alle trainingen die je krijgt aangeboden worden gegeven door een gecertificeerde trainer waar hoge kwaliteitseisen aan gesteld worden.
- dat je na afloop van de training beschikt over een internationaal erkend en hoog aangeschreven certificaat.
- dat je een tweejarig lidmaatschap krijgt van de Scrum Alliance met vele voordelen om kennis te delen en je door te ontwikkelen; je maakt per slot van rekening deel uit van een van de grootste Scrum communities ter wereld.
- Er altijd individuele interactie nodig is tussen een trainer en cursist om een certificaat te behalen. Als je al kennis en ervaring hebt als Scrum Master of Product Owner kun je alleen in overleg met een trainer het basis certificaat halen en de tweedaagse training overslaan.
Een training volgen en de certificering behalen bij de Scrum Alliance is dus toegankelijk en waardevol voor iedereen, zelfs al heb je nog nul kennis van Scrum of wil en kun je niks met software. Je kunt snel aan de gang en zult ontdekken dat je ook veel moet ondervinden in de praktijk. De trainer zal veel aandacht aan Scrum buiten de IT kunnen geven en je krijgt een kwalitatieve en energieke tweedaagse training.
Het groeipad daarentegen is uitdagender en voor vervolg stappen moet je meer moeite doen. Het is ook meer gericht op het opdoen en aantonen van praktijkervaring. Lees daar meer over in ons volgende artikel.
Scrum.org – PSM
Scrum.org is ontstaan nadat Ken Schwaber, een van de twee bedenkers van Scrum zich afsplitste van de Scrum Alliance. Ken Schwaber heeft zich met Scrum.org (zeker in het begin) vooral gericht op Scrum voor de softwareontwikkeling. Deze organisatie heeft een kleiner ledenaantal (145.000+ leden) dan de Scrum Alliance en hecht in het trainingsmateriaal en examen veel waarde aan de theoretische correctheid.
Bij Scrum.org kan je kiezen uit een training voor Professional Scrum Master (PSM) en Professional Scrum Product Owner (PSPO). Om een certificaat te behalen is een training niet verplicht. Het examen (80 multiple choice vragen, 68 goede antwoorden) kan online gekocht worden. Na het behalen van het certificaat krijg je een lidmaatschap bij Scrum.org aangeboden. Opnieuw certificeren is niet nodig.
Het volgen van een training met certificaat van Scrum.org betekent voor jou:
- dat je niet per se training hoeft te volgen om het examen af te nemen. Je kunt dit examen los kopen en zonder tussenkomst bewijzen dat je de (theoretische) basis kennis hebt van Scrum.
- dat je hoeft niet actief te participeren in de community of het lidmaatschap te verlengen om bij Scrum.org te blijven horen.
- dat er veel aandacht is voor de toepassing van Scrum bij het bouwen van software.
- dat je door de hoge examen eisen met een PSM 1 kunt aantonen dat je de theorie van het Scrum framework goed begrijpt.
Een certificering van Scrum.org is dus wel even blokken en haal je niet zomaar. Ook leer je over de toepassing van Scrum in softwareontwikkeling. Dat wil zeggen dat het PSM 1 examen goed aantoont dat je al erg veel van de theorie van Scrum weet. Voordeel is dat je het examen met enkel studeren zou moeten kunnen halen (lees daar bijvoorbeeld hier wat meer over)
Het groeipad van Scrum.org stelt ook hoge eisen aan je theoretische kennis, met wat ervaring en veel studeren kun je dus snel door. Lees daar meer over in ons volgende artikel.
Conclusie:
Epic Agility is aangesloten bij de Scrum Alliance. Wij vinden interactie erg belangrijk, het is ons doel je met praktische en toepasbare kennis de praktijk in te laten gaan. Volgens ons is het belangrijk snel met praktische en breed toepasbare kennis aan de gang te gaan en het vooral zelf te leren doen.
Bij Scrum.org. bestudeer je (eventueel met training) de theorie en dan neem je een examen af. Je moet aantonen dat je veel van de theorie van Scrum weet voordat je het certificaat haalt.
Wij vinden interactie met een individu -een van de speerpunten uit het Agile Manifesto- belangrijk voor een juiste start met Scrum en Agile. Wil je dus snel aan de gang met op de praktijk geënte kennis, dan ga je voor de CSM-certificering. Wil je aantonen dat je alles weet van de Scrum theorie en vind je een examen voldoende dan ga je voor Scrum.org.
Heb je de basiskennis en ervaring als Scrum Master of Product Owner al en wil je snel doorgroeien naar Advanced Scrum Master, – Product Owner of Certified Scrum Professional, maar je hebt nog geen CSM of CSPO-certificaat? Neem dan contact met ons op! Ditzelfde geldt als je geïnteresseerd bent in het groeipad richting Certified Enterprise Coach of Certified Scrum Trainer.
En nu?
Epic Agility heeft gekozen voor de Scrum Alliance en beschikt over een heel breed aanbod aan trainingen. Alle rollen binnen een Scrum Way of Working kunnen worden behandeld en de training zit boordevol praktijk verhalen, ervaringen en oefeningen. Daarnaast regelen wij de locatie (kan ook inhouse), het examen en uiteindelijk ook de certificering. We maken je natuurlijk direct twee jaar lid van de Scrum Alliance. Toch ook de PSM 1 erbij halen? Door de loskoppeling van het examen kant dat altijd op eigen gelegenheid met het CSM-certificaat op zak.
Wat heeft je voorkeur?
Krijg ook een “License to learn” en schroom vooral niet even contact met ons te zoeken!