Wat maakt een team nou een High Performing Team?

Wat maakt een team nou een High Performing Team?

door | feb 14, 2023

Wat maakt een team nou een High Performing Team? Om dat uit te leggen gebruik ik graag de metafoor van de no-look pass. Ik zie een High Performing Team als een team waarin teamleden elkaar zo goed aanvoelen dat zij elkaar vinden met reeksen van no-look passes.

No-look Pass

Maar eerst: wat is dat, een no-look pass? In balsporten zie je heel soms een speler de bal spelen naar een medespeler, zonder in de afspeelrichting te kijken. De speler die de pass geeft weet ‘gewoon’ waar de medespeler staat of waar die heen loopt.

Gelukstofjes

Een geslaagde no-look pass brengt niet alleen de betrokken spelers, maar zelfs een heel stadion in vervoering. No-look passes maken gelukstofjes vrij in onze hoofden. Een goed uitgevoerde no-look pass is op zichzelf staand al mooi, maar een ultieme beleving ontstaat als een no-look pass ook nog leidt tot een resultaat. Dus als er een (doel)punt uit volgt of zelfs de winst in de wedstrijd.

Team Performance Curve

Een link naar de Team Performance Curve is eenvoudig te maken. Er zijn skills nodig om de no-look pass succesvol uit te voeren. De betrokken spelers moeten technisch vaardig zijn om de bal te geven en om die aan te nemen. Er moet wederzijds vertrouwen zijn om “het kunstje” uit te voeren. De no-look pass toont dus aan dat de teamleden optimaal op elkaar zijn ingespeeld. Het zegt dus iets over goed ontwikkelde Team Effectiveness.

Als de uitvoering vervolgens leidt tot een goal, dan is de no look pass nog veel meer dan “het kunstje”. Dan is het functioneel want het dient een doel. Het leidt dan dus tot Performance Impact.

Als de twee samen vallen is dat hét moment dat het publiek op de banken gaat staan. Dan golft er endorfine en dopamine door het stadion. Er is optimale verbinding en beleving. Een goede aanleiding om weer een seizoenkaart te kopen.

No-look passes in de Agile praktijk

Het is interessant om naar de no-look pass te kijken vanuit het perspectief van teamcoaching en wat we ermee kunnen in de werkende wereld. Stel je voor dat je programmeur bent in een team en je kunt blindelings het resultaat van jouw codeerwerk doorgeven aan je collega. Die gaat jouw werk  testen. Jij kunt erop vertrouwen dat, terwijl jij een nieuwe taak oppakt, jouw collega de testen accuraat uitvoert en de testresultaten binnen de afgesproken termijn teruggeeft, en natuurlijk doet zij dat in het afgesproken formaat. Na aanpassing van de code kun je als team de software vol vertrouwen aanbieden voor gebruik en direct zie je de verkopen stijgen, zoals was voorspeld door de business vertegenwoordiger en de analist binnen jouw team.

Optimaal op elkaar ingespeeld zijn is een combinatie van individueel talent en van vele uren volharding en gezamenlijke training en ontwikkeling. Daarmee bereik je zowel zakelijk succes (performance impact) als onderlinge verbinding tussen teamleden (team effectiveness). Het plezier dat dat oplevert zie je en voel je als je met High Performing Teams werkt.

En zo kom ik tot mijn definitie van een HPT: dat is een team barstensvol endorfine en dopamine, en om een goede reden. Het is een team dat steeds vaker no-look passes geeft en dat ziet eruit alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Een team dat de wedstrijd wint met attractief spel.

Iedere rechtgeaarde trainer en coach droomt er toch van om teams op weg te kunnen helpen naar dat niveau? Ik in ieder geval wel!

Elke dag een beetje beter

Het goede nieuws is: een HPT worden, dat kun je leren! Bekijk onze workshops voor High Performing Teams:

Geschreven door

Rob Paeper

Agile Coach en trainer bij Epic Agility met een missie: mensen, teams en organisaties helpen te verbeteren. Elke dag een stapje vooruit maakt uiteindelijk een groot verschil. Rob pakt het ook, vooral door te beginnen en door niet meer los te laten tot er resultaat is.