Wie is eigenlijk de sparringpartner van de Scrum Master zelf?

door | jul 21, 2021

Wie is eigenlijk de sparringpartner van de Scrum Master zelf?

Nu meer bedrijven agile werken, wordt ook de rol van Scrum Master steeds serieuzer genomen en is een Scrum Master inmiddels een veel gevraagde functie. Je kunt een Scrum Master zien als teamcoach van een proces, iets waar Scrum teams grote behoefte aan kunnen hebben. Maar als je als Scrum Master een team coacht, waar haal je dan zelf inspiratie, kennis en sparringpartners vandaan? Hier kan een Scrum Master Gilde helpen! Wij gaan in gesprek met Paul Schlüter, Agile Team Coach & Scrum Master bij Epic Agility. Hij deelt zijn ervaringen bij het opzetten van, en deelnemen aan een gilde binnen organisaties.

Scrum Master Gilde: Naar een Hoger Niveau

Een Gilde is een woord met geschiedenis: het slaat terug op verenigingen van vakgenoten. In een gilde werd kennis en ervaring uitgewisseld. In het Spotify-model werd de term door Henrik Kniberg geherintroduceerd om kennisdeling bij medewerkers met gelijke expertises te borgen. In een Scrum Master Gilde verenigen Scrum Masters van een afdeling of de gehele organisatie zich. Zie in onderstaand model wat de verschillen zijn tussen een Scrum Master Gilde, Chapter, Tribe, Squad en Alliance.

 

 

Paul: “Door samen te komen, kunnen Scrum Masters ervaringen uitwisselen en hun expertise doorontwikkelen, want vaak blijken de zaken waar ze tegenaan lopen niet team-specifiek, maar juist organisatiebreed. Teams zijn geen opzichzelfstaande eilandjes.”

Omdat je binnen een bedrijf continu met elkaar te maken hebt, ontstaat de behoefte om ervaringen uit te delen. “Een Gilde is echt bedoeld is om het vak van Scrum Masterschap naar een hoger niveau te tillen. Het bekijken en delen van je gereedschapskist: wat kan ik, en hoe kan ik die kennis delen?” Ideaal dus ook als plek waar nieuwe Scrum Masters kunnen leren van oudgedienden en vice versa. “Een dag meelopen met elkaar, of door beurtelings een Gilde overleg te faciliteren geeft je als Scrum Master verfrissende inzichten en tegelijkertijd een kijkje in de keuken van een ander.”

“Een Gilde is echt bedoeld is om het vak van Scum Masterschap naar een hoger niveau te tillen.”

Practice What You Preach

Hoewel fouten maken menselijk is, wil je dat als Scrum Master binnen een team vermijden. Ook hiervoor is een Gilde een uitkomst, zegt Paul: “Dit is de plek om lekker fouten te maken. Wil je nieuwe werkvormen? Doe dat hier! Je kunt er alleen maar met elkaar van leren. Die kwetsbaarheid geeft ook weer energie, want je voelt je gesteund in je menselijkheid.” Het is tegelijkertijd ook juist die kwetsbare omgeving wat je binnen je team probeert te faciliteren. Daarom zegt Paul dat een Gilde de perfecte plek is to practice what you preach. “Als Scrum Master vraag je openheid van je teamleden, ook bij een Gilde is het nodig dat je jezelf durft open te stellen. Van jouw pijnpunten of twijfels kunnen anderen ook leren.”

“Het tonen van kwetsbaarheid geeft energie, want je voelt je gesteund in je menselijkheid.”

Met elkaar praten kan heel verhelderend werken, zeker wanneer je onderling kennis en behulpzaamheid deelt. “Daarmee versterk je elkaar. Waarde groeit wanneer je samenwerkt. Als je uit een Gilde bijeenkomst komt, heb je onderling vaardigheden van elkaar geleerd die je direct weer kunt inzetten.” Hoewel lang niet alle bedrijven al met een gilde werken, ziet Paul er vooral voordelen in. “Maar daar moet je wel aan werken.” Een verplichte meeting waar niemand het voortouw neemt, is voor niemand waardevol. Paul: “Om open te kunnen communiceren en elkaar echt uit te dagen, heb je een vertrouwde omgeving nodig.”

Een Scrum Master Gilde Opzetten & Inzetten

Een Scrum Master Gilde kan dus enorm waardevol zijn, maar hoe zet je zo’n Gilde op en vooral, hoe zet je een Gilde in zonder dat ook dat een routine-operatie wordt?

Scrum Master Gilde tips:

  • Vaak zoeken scrum masters elkaar bijna ‘automatisch’ op, omdat ervaringen delen een enorme waarde heeft in veel situaties. Gebeurt dit niet binnen de organisatie? Probeer eens een informele (al dan niet digitale) meeting tussen alle Scrum Masters om de behoefte tot ervaring-delen te polsen.
  • Natuurlijk kun je ook de game “delegation poker” inzetten van Management 3.0, in een volgend blog vertellen we je meer over deze game.
  • Scherp houden. Bij alles in het leven zijn er momenten waar de aandacht verslapt. Hoe voorkom je dat Gilde meetings gewoon ‘routine’ bijeenkomsten worden? “Er zijn altijd momenten dat iets ‘inkakt’, dat is niet erg, als het je maar weer wakker schudt. Je mag elkaar daar bij een Gilde ook op aanspreken, bijvoorbeeld door een mini interventie. Zo word je uitgedaagd om je rol te herbekijken en in te vullen. Alleen wanneer je elkaar echt ZIET, ontstaat er een energie die heel aanstekelijk werkt.”
  • Door elke meeting een andere facilitator aan te stellen, leer je bijvoorbeeld van elkaars werkwijze. Zo deel je je best practices. Een Gilde meeting is namelijk niet bedoeld om slechts problemen te tackelen, maar juist ook om te delen wat goed gaat, waardoor je geïnspireerd bent en waar je trots op bent.

 

Werk jij in een organisatie waar jij een van de weinige of zelfs de enige Scrum Master bent, dan is het wellicht moeilijk om een Gilde op te richten. Het de moeite zijn om te kijken of er met andere business units of dochter-/zusterbedrijven een Gilde opgezet kan worden. Natuurlijk is het ook mogelijk om een Master Mind sessie te gebruiken voor inspiratie, kennisdeling en oplossingen. Epic Agility faciliteert Master Mind sessies voor Agile professionals.

Terug Naar de Basis

Dat is ook het mooie van een gilde: de verschillende lagen in ervaring en een bonte mix van rollen en invullingen. “Daardoor kun je elkaar scherp houden,” zegt Paul. “Als ik de afgelopen jaren iets geleerd heb, is dat ervaringen delen ALTIJD leerzaam is. In Agile zijn er bepaalde ‘spelregels’, waardoor sommige dingen heel obvious lijken.” Maar is dat wel zo? En zijn die ‘obvious’ dingen voor voor de een wel hetzelfde als voor een ander?

“Als ik de afgelopen jaren iets geleerd heb, is dat ervaringen delen ALTIJD waardevol is.” 

Paul: “Ik nodig de teams en gildes waarmee ik werk dan ook altijd uit om juist een stapje terug te nemen. Daag jezelf eens uit over of je nog wel echt oog hebt voor de bigger picture of juist de details, om na te denken over waarom je de dingen doet zoals je doet. Teruggaan naar de basis is een heel waardevol proces.”

Geschreven door

Paul Schluter